H Dr. Tom van Meerten (UMCG), Henk van Veen en Paulus van Veen (allebei Dayseaday) en veilingmeester Ludo Leijten.
H Dr. Tom van Meerten (UMCG), Henk van Veen en Paulus van Veen (allebei Dayseaday) en veilingmeester Ludo Leijten. GBU-SPIKKER-KIEK

Meischol in de strijd tegen kanker

Algemeen

URK – De veiling van het eerste kistje meischol bracht maandag een mooi bedrag op van 45.000 euro. Dit geld is bestemd voor de afdeling Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Een medisch specialisme van het ziekenhuis dat zich bezighoudt met een behandelmethode van kanker waarbij het eigen afweersysteem van het lichaam wordt ingezet.

Als het gaat om chemotherapie is de medische wetenschap al redelijk uitontwikkeld, maar immuuntherapie staat nog in de kinderschoenen. Volgens dr. Tom van Meerten van het UMCG biedt deze vorm van behandeling volop kansen, maar het probleem is dat deze nu nog heel kostbaar is. Het gaat om CAR-Tceltherapie, waarbij deze cellen op maat ontwikkeld worden voor elke patiënt. Deze CAR-Tcel verbindt zich met de kankercel en doodt die. ,,We maken dus gebruik van de eigen afweer van het lichaam, waarbij er ook veel minder bijwerkingen zijn dan bij chemo. Deze behandelmethode biedt ook nog veel perspectief voor de bestrijding van andere kankersoorten. Groot nadeel is nu nog dat de kosten per patiënt al gauw oplopen tot een half miljoen euro. De afdeling Hematologie van het UMCG produceert zelf deze medicatie, waardoor de kosten van dit medicijn aanzienlijk teruggebracht worden. Duur transport kan daardoor achterwege blijven, vaak met privévluchten, en we hebben het binnen zeven dagen beschikbaar in plaats van zeven weken. Dit is essentieel voor de bestrijding van lymfeklierkanker, een agressieve vorm van kanker, waar we deze therapie nu toepassen”, aldus Van Meerten, die aangaf dat nu al zestig procent van de patiënten alsnog geneest die anders geen hoop meer op genezing hadden. ,,Het mooie is ook dat je bij deze behandeling binnen één tot vier weken weet of je geneest.”

De opbrengst van het kistje meischol wordt besteed aan de aanschaf van een apparaat voor sterilisatie, waardoor de kosten verder omlaag gebracht kunnen worden bij de productie.

Amerikaanse veiling

De mijnzaal van de visveiling Urk was maandag gevuld met Urker ondernemers, die bereid waren om aan dit goede doel bij te dragen. Het kistje meischol was beschikbaar gesteld door de UK 158. Voordat de veiling begon hadden twee anonieme bieders elk al 2.500 euro geboden, dus vanaf 5.000 euro ging men van start. In stapjes van honderd, tweehonderdvijftig en duizend euro werden de biedingen gedaan. Op Amerikaanse wijze en bordje in de lucht betekende dat je voor dat bedrag moest bijdragen aan de veilingopbrengst. Veilingmeester Ludo Leijten wist de bieders te prikkelen om uiteindelijk een mooi bedrag van 41.250 euro op het scherm te krijgen. Na afloop van de veiling werd het bedrag door Sea Fresh aangevuld tot 45.000 euro.

De bieders waren: Vishandel Noorloos, Leroy, Oromar, Kramer Fish, Vishandel J. Koffeman, NorthSeaFood, Vishandel Koos de Jong, Urk Export, Van der Lee Seafish, Marea Altra, Kramers’ Seafood, Werckpost, Visveiling Urk, gemeente Urk, PO Urk, NSFO, UK-284 Koffeman BV en Dayseaday. Laatstgenoemde bedrijf bracht het laatste bod uit en was daarmee eigenaar van het kistje meischol. Dayseaday had in totaal 5.750 euro betaald voor dit kistje schol. Dit ging later naar Talma Hofstee, waar het in gebakken vorm aan de bewoners werd aangeboden.

Lokale projecten

De traditionele veiling van het eerste kistje meischol stond nog even op losse schroeven nadat de Stichting Visserijdagen deze activiteit had geschrapt, maar oud-bestuurslid Jacob Snoek besloot om voor dit project de kar te trekken. ,,Mijn vrouw Tiny wordt op deze afdeling van het UMCG behandeld en er waren al toezeggingen gedaan, dus dit moest wel doorgaan”, aldus Snoek.

Het was ook de laatste keer dat de opbrengst naar een landelijk project gaat. In de toekomst wordt deze veiling georganiseerd door Riekelt Kramer, directeur Visveiling Urk, en Jelle van Veen namens de Vereniging van Visgroothandelaren. ,,We willen de opbrengst dan ten goede laten komen aan projecten en goede doelen binnen de Urker samenleving”, aldus Kramer.