Afbeelding
Vissersbond

Palingwereld wil samenwerken met wetenschap

Algemeen

IJMUIDEN – De Nederlandse palingsector wil beter samenwerken met de wetenschap. Palingbestuurders kwamen daarvoor vorige week donderdag naar Wageningen Marine Research. Afgesproken is om een plan van aanpak te maken voor betere data-verzameling, om meer te weten te komen over glasaal en de palingstand. Bij het topoverleg waren bestuurders van DUPAN, NetViswerk en de Nederlandse Vissersbond aanwezig. Van onderzoekszijde waren Tessa van der Hammen en WMR-directeur Tammo Bult present.

,,Wij zien de laatste jaren duidelijk een toename van paling, terwijl we jaar op jaar worden geconfronteerd met rapportages over bedreigde paling en adviezen voor een vangststop. Als we daarover doorvragen krijgen we steevast als antwoord dat er een gebrek aan goede data is. Daar moeten we dan dus samen aan werken! Daar heeft WMR al veel ervaring mee in de Noordzeevisserij, denk aan het F-project. Wij zien graag ook dat de palingvissers worden betrokken bij het palingonderzoek om betere cijfers te krijgen. Want het kan niet zo zijn dat vissers meer paling zien en wetenschappers minder of hooguit stabiliteit. Dan klopt er iets niet. Wat trouwens ook niet klopt is het streefbeeld voor paling. Dat is echt onrealistisch, met een beleid voor steeds schoner water en alle barrières voor paling om in en uit te trekken. De Kaderrichtlijn Water heeft gevolgen voor de biologische draagkracht van het ecosysteem, en dat is bepaald niet in het voordeel van de paling’’, zegt Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN, de parapluorganisatie van binnenvissers, palingkwekers en palinghandelaren.

Op de foto zijn de ‘palingtoppers’ in de kelder van Wageningen Marine Research, waar onder andere onderzoek plaatsvindt met het merken van glasaal.