H Discussie onder leiding van Wouter van Zandbrink met kandidaat-Europarlementariërs voor de komende verkiezingen: Bert-Jan Ruissen (SGP), Cees Meeldijk (BBB), Johanna Koffeman-Kramer (ChristenUnie) en Bart Millenaar (VVD).
H Discussie onder leiding van Wouter van Zandbrink met kandidaat-Europarlementariërs voor de komende verkiezingen: Bert-Jan Ruissen (SGP), Cees Meeldijk (BBB), Johanna Koffeman-Kramer (ChristenUnie) en Bart Millenaar (VVD). GH

Visfederatie wil ook steun voor vispromotie

Algemeen

SPAKENBURG – Met financiële steun vanuit de Europese Unie zijn komende week tal van nationale vispromotiepaviljoens te vinden op de internationale Seafood Expo in Barcelona. ,,Alleen Nederlandse bedrijven moeten alles zelf betalen, omdat de Tweede Kamer de regering heeft opgedragen dat reclame voor vis niet gesubsidieerd mag worden. Dat is voor ons een enorme ergernis, en moet absoluut gerepareerd worden. Temeer als je bedenkt dat vis met zijn beperkte milieu-impact belangrijk is voor de eiwittransitie die wordt gestimuleerd.’’

Voorzitter Guus Pastoor wilde dat vrijdagmiddag gezegd hebben tijdens een bijeenkomst van de Visfederatie, het netwerk Young Seafood Leaders en een kwartet kandidaten op de lijst van de komende verkiezingen voor het Europees Parlement. Plaats van handeling: het gloednieuwe Muys Seafood in Spakenburg, dochterbedrijf van Dayseaday Urk. ’s Morgens was Alex Koelewijn van Spakenburg Paling de gastheer.

Pastoor wilde ook reageren op de vorige maand verschenen LNV-visie op Voedsel uit Zee en Grote Wateren. Demissionair minister Piet Adema juicht daarin promotie voor Noordzeevis toe, en noemt vis zelfs van maatschappelijk belang. ,,Mooi, de intentie is goed. Maar eerlijk gezegd staat er toch weinig concreets in, het zal dus aankomen op de uitwerking door een volgende kabinet.’’

Wat de vishandel betref moet duidelijk zijn dat die het moet hebben van import. Van het totale EU-aanbod van 12.744 duizend ton visproducten is niet meer dan 2.914 duizend ton afkomstig uit de EU-visserij en moet maar liefst 8.856 duizend ton van buiten de EU komen. Voor Nederland is de verhouding nog scherper: van het Nederlandse aanbod van 2.456 duizend ton vis komt niet minder dan 2.150 duizend ton uit import.

Om de visindustrie veilig te stellen maakt de Visfederatie zich samen met de Europese partners sterk voor onder andere voortzetting van de autonome tariefcontingenten (vis voor verdere verwerking tegen een 0-tarief importeren), maar ook in het kader van voedselzekerheid voor behoud van ruimte voor visserij en kweek in Europa. Op nationaal niveau wordt er voor gelobbyd om het btw-tarief op seafood te verlagen.

Onder leiding van Wouter van Zandbrink (voormalig politicus en nu voorzitter van de Vereniging van Schelpdierhandelaren) gingen Johanna Koffeman-Kramer (ChristenUnie), Bart Millenaar (VVD), Cees Meeldijk (BBB) en Bert-Jan Ruissen (SGP) met elkaar in debat. Het CDA - last minute uitgenodigd - was verhinderd. In ieder geval allemaal partijen die de visserij een warm hart toedragen. Ruissen is momenteel lid van de Visserijcommissie in het Europees Parlement en zeer gemotiveerd om dat na de verkiezingen in juni ook te blijven.

Directeur Arnout Langerak van Cornelis Vrolijk drong er op aan waakzaam te zijn voor behoud van historische visrechten voor Nederlandse ondernemers.

,,We kijken terug op een mooie ontmoeting, waarin wij van handelszijde onze Europarlementariërs een hart onder de riem wilden steken’’, besluit Guus Pastoor.

Afbeelding