Afbeelding
nn

Duikexpeditie naar mogelijkwrak UK 58 ’Ex-Mera Gratia’

Algemeen

DEN OEVER/URK - De Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten meldt een mogelijke doorbraak in de zoektocht naar het wrak van UK 58 ‘Ex-Mera Gratia’. De vervolgstap is de financiering van een duikexpeditie noordwest van Vlieland.

De Urker kotter verging eind januari 1966. De vijfkoppige bemanning kreeg een zeemansgraf. Die bemanning bestond uit de broers Jacob (32) en Hendrik Ras (33), Willem Foppen (44) met zijn zoon Klaas (22) en Jan de Groot (24) uit Stavoren. Vijf jaar na de verdwijning werd 30 mijl ten noordwesten van Vlieland een half naambord opgevist.

De UK 58 viste eind 1965 nog samen met de UK 38 in span op haring, maar schakelde na de nieuwjaarswisseling voor het eerst over naar de boomkorvisserij en vertrok op maandag 24 januari weer naar zee. Twee dagen later was er voor het laatst radiocontact met een collega.

Op verzoek van nabestaanden is de jonge Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten op onderzoek gegaan. In het Nationaal Archief in Den Haag werden documenten doorgespit en onder andere een verklaring gevonden van Harm Kiefte (HD 14), die op woensdag 26 januari 1966 iets zuidelijker viste en die dag voor het laatst contact had met de UK 58. De Urkers hadden hem gemeld zwaarte in een van de netten te hebben en dat ze die probeerden stuk te stomen. 

Meer informatie werd verkregen na contact met de Periplus Group in Amsterdam (dat een database met wrakken beheert), duikclubs, wrakhistorici, oud-vissers en Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat was bereidwillig haarscherpe sonarbeelden vanaf de ‘Arca’ ter beschikking te stellen. De afmetingen van het wrak worden geschat op 20 x 6 x 2,5 meter. De in 1961 bij Van de Molen gebouwde kotter was 20,40 meter lang, 5,43 meter breed en 2,19 meter diep.

Hulp gezocht

,,We zijn ervan overtuigd dat we het wrak van de UK 58 na bijna zestig jaar hebben gelokaliseerd. Maar voor honderd procent zekerheid is natuurlijk een duikexpeditie nodig. Daarvoor zoeken we nu financiering en hulp vanuit de visserijwereld en brede maritieme sector. We willen doorpakken en gelijk volgende maand duiken’’, zegt voorzitter Cees Meeldijk van de Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten.

De Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten werd vorig jaar opgericht. In november kon worden gemeld dat het wrak van de HD 108 na tachtig jaar was gevonden. Die kotter was in de zomer van 1945 boven Schiermonnikoog als gevolg van een mijnexplosie vergaan.

Voor contactgegevens, zie de website www.stichting-omv.nl

De Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten heeft een ANBI-status. Voor donaties: NL23RABO0373426070.

Afbeelding