Afbeelding
WMdH

Grillige garnalenvisserij, continu verplaatsing vloot

Algemeen

LAUWERSOOG - Vorig jaar had de vloot te maken met uiterst schrale vangsten. Dit jaar is het eigenlijk niet anders met uitzondering van een incidentele lokale opleving waardoor het gros van de garnalenvloot zich vrijwel continu verplaatst.

Begin maart viste een fikse vloot in de Sylt. Daarna vertrokken de meeste kotters, vooral van de vloot van Zoutkamp, weer richting de kuststrook boven Schiermonnikoog en Terschelling. Daar boekten ‘blijvers’ redelijke vangsten en dat bleef niet onopgemerkt. In de laatste week van maart was het weer druk boven de Nederlandse Waddeneilanden.

Schipper Peter Visser en zijn zoon Tiete van de WL 20 lieten zich niet van de wijs brengen en bleven hun vangstbestekken trouw. ,,We vangen wat dikkere garnalen sinds enkele weken. Maar ja, zodra de garnaal ergens zijn kop opsteekt, zit iedereen er bovenop. Ik begrijp het wel, maar met de huidige vlootomvang kun je je afvragen of het er niet te veel zijn. De spoeling wordt immers dunner”, aldus Peter Visser. ,,We zijn al wat bestekken kwijtgeraakt, waardoor de resterende locaties bij een eventuele opleving intensief bevist worden. Niet echt wenselijk. Tegelijkertijd hebben we vaker te maken met klaar water. Vroeger had je na een fikse bries dagenlang dik water. Nu is het na een dag alweer klaar. Ik vermoed minder voedingsstoffen in het water. Vast staat wel dat de natuur aan het veranderen is, wat daar dan ook de oorzaak van mag zijn.”

W.M. den Heijer