Afbeelding
nn

Schipper gaat klacht indienen

Algemeen

LAUWERSOOG/DOKKUM – Schipper-eigenaar Anco Reitsma (LO 7) gaat een klacht indienen tegen justitie en douane na een buitensporige controledag.

Vorige week woensdagmorgen kwam de garnalenkotter LO 7 de haven van Lauwersoog binnen. De voorgaande dag waren meerdere collega’s door de douane en politie gecontroleerd en ook woensdag volgden controles op de haven. Maar de LO 7 kreeg extra aandacht. 

Vanaf ’s morgens half tien tot ’s avonds half zeven werd de kotter van voor naar achter door pakweg twintig controleurs doorzocht. Ook kwam er een drugshond aan boord. ,,Niet te tellen. Ik werd natuurlijk best een beetje boos en vroeg wat er aan de hand was, maar daar heb ik geen antwoord op gekregen. Onze hele schip is overhoop gehaald’’, vertelt Anco Reitsma. ,,Later kwam er nog een apart team uit Rotterdam om te helpen zoeken. Het plafond werd er uitgehaald en ook onder vloer werd gekeken. Daarbij werden ook zaken vernield, zoals de stroomkabel van onze loslier toen een luik werd dichtgeklapt. Niet normaal!’’

Reitsma kreeg permissie om tussendoor een condoleancebezoek te brengen. Omdat zijn zoon Yesmer nog geen papieren heeft moest vervolgens iemand uit Delfzijl komen om de kotter vanaf de steiger naar de kade over te varen. Daar werden de kisten met gevangen garnalen in een douanebusje gescand.

,,Wat moeten de mensen nu wel niet denken! Er is natuurlijk niets gevonden, maar je krijgt door zo’n actie wel een naam. Het enige wat ze meegenomen hebben is een stofzuigerzak. ‘Bedankt voor de gastvrijheid’ klonk het ‘s avonds bij vertrek. Ik laat het er niet bij zitten’’, zegt Reitsma, die maandag weer naar zee vertrok.

Afbeelding