Afbeelding
HFK

Britse vissers zien voordelen sumwing

Algemeen

BRIXHAM – Britse vissers zien voordelen van sumwings. Vorige week stak de BM 361 ‘Barentszee of Ladram’ van rederij Waterdance als eerste Engelse mattenvisser een vernieuwde sumwing in.

Ontwerper Harmen Klein Woolthuis van HFK Engineering reisde samen met Jaap van der Vis (TX 36) naar Brixham om de sumwing in te steken. Ter vergelijking werd de sumwing alleen aan bakboord ingestoken.

Rederij Waterdance heeft goede ervaring met sumwings op hun E 198 ‘Margaret of Ladram’ en onderzoekt nu samen met Britse wetenschappers de voordelen van de vleugel met een mattenvisser. Vorig jaar brachten de Engelsen daarvoor een bezoek aan HFK Engineering in Baarn en aan de VCU-TCD in Urk.

Speciaal voor de Britse mattenvissers ontwierp Klein Woolthuis een aangepaste wing van 11,25 meter breed, een groter volume voor minder trekkracht en verstelbare trekpunten. De wing werd gemaakt op Urk.

Klein Woolthuis en Van der Vis gingen drie dagen mee vissen voor de Zuid-Engelse kust, eerst op vlakke grond en daarna tussen de banken. ,,Dat ging moeiteloos, ook in de punten. We zijn er heel blij mee. Maar ik wil wel zeggen dat het nog geen gelopen race is, want afgelopen week werden er stenen bijgevangen en dat is niet de bedoeling’’

Zowel de BM 361 als de E 198 van Waterdance zijn voormalige Belgische bokkers.