Afbeelding
GvdB

‘Inktvis’ meest aangevoerde soorten door Belgische vloot

Algemeen

OOSTENDE - De stijgende inktvis heeft in België de plaats ingenomen van de meer traditionele vissoorten als meeste aangevoerde vissoort.

Dat meldt het netwerk Statistiek Vlaanderen op basis van cijfers van het Agentschap Landbouw & Zeevisserij. De totale visaanvoer door de Vlaamse zeevisserij daalde met 6 procent naar 15.921 ton.

Er werd vorig jaar 2.620 ton inktvis aangevoerd, 16 procent meer dan in 2022. Schol (2.314 ton) en tong (2.260 ton) bezetten de plaatsen twee en drie. Roggen en ponen maken de aanvoertop vijf compleet. Garnalen en ook langoustines verdwenen uit de top tien van aanvoerhoeveelheden.

Overigens blijken voor het gemak pijlinktvis en zeekat bij elkaar opgeteld te zijn in de Belgische statistieken. De hoofdrol is weggelegd voor de goedkopere zeekat.

Tong is en blijft met 39,4 miljoen euro (44 procent van de totale aanvoerwaarde) verreweg de belangrijkste vissoort voor de Belgische kottervloot. Inktvis totaal was vorig jaar goed voor 10,6 miljoen euro, schol voor 7,3 miljoen euro en zeeduivel voor 5,7 miljoen euro.

Op de Nederlandse visafslagen werd vorig jaar (afgerond) 3.700 ton pijlinktvis en 1.100 ton zeekat aangevoerd. Het scholaanbod op de Nederlandse visafslagen was 12.000 ton.

Afbeelding
Afbeelding