Afbeelding
Marcel Coster

SCH 153 ‘Cap Blanc’ op blauwe wijting

Algemeen

PETERHEAD – De SCH 153 ‘Cap Blanc’ is ingestoken voor de visserij op blauwe wijting. Afgelopen maandag arriveerde de trawler in het Schotse Peterhead, waar de vangst van de eerste reis ook zal worden gelost. Vorige maand kwam de trawler van Cornelis Vrolijk vanuit Afrika aan in de haven van IJmuiden, waar enkele weken onderhoud werd gepleegd en waar onder meer nieuwe vislijnen werden opgedraaid. Schippers op het vaartuig zijn Nico Korving en Leon Berkheij. De rest van de 10- tot 12-koppige bemanning is Nederlands/Portugees/Litouws.

De 56 meter lange SCH 153 van bouwjaar 1990 is geen vriestrawler maar een zogeheten ‘tankboot’. Dit soort schepen, gebruikelijk in Schotland en de Scandinavische landen, voert de pelagische vis vers aan. Ook in Europa zal de trawler de vangsten vers aanvoeren, zoals haring, blauwe wijting en makreel, rechtstreeks aan verwerkende bedrijven aan de wal.

De SCH 153 viste tot vorig jaar zomer in de wateren van Marokko en heeft daarna stilgelegen in de haven van Las Palmas. Het protocol tussen de EU en Marokko is per juli 2023 opgezegd; het Europese Hof oordeelde dat de EU en Marokko niet bevoegd zijn om een visserijovereenkomst te sluiten namens Westelijke Sahara, dat naar onafhankelijkheid streeft van Marokko. Het meest recente advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof na het hoger beroep van de EU en Marokko is niet positief over voortzetting van de overeenkomst. Cornelis Vrolijk verwacht dan ook voorlopig niet meer te kunnen vissen bij Marokko en heeft emplooi voor de ‘Cap Blanc’ gezocht in Europa.

Het schip heeft al eerder in Europa haring en makreel vers aangevoerd, in Noorwegen en Denemarken (Skagen). Op de foto de ‘Cap Blanc’ in de haven van IJmuiden. (Foto: Marcel Coster)