Afbeelding
SPIKKER

Brands Fish neemt Baarssen over

Algemeen

URK – Baarssen Fish Processing is overgenomen door Brands Fish. De deal werd vorige week ondertekend, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.

Brands Fish is een jonge onderneming, gespecialiseerd in de verwerking (en in minder mate inkoop en verkoop) van verse zalm. Tot 31 december werden deze activiteiten door de gebroeders Hendrik (49) en Jan Brands (39) verricht aan het Zuidoostrak op Urk, in het bedrijfspand van Urk Export. Feitelijk werden de broers de afgelopen jaren ingehuurd om de zalmlijn daar op te starten en operationeel te houden.

Baarssen Fish Processing is met pakweg 150 arbeidskrachten een grote moderne verwerkingsfabriek die zich richt op het in loonwerk verrichten van diverse werkzaamheden, zoals het sorteren, fileren (vier lijnen: twee voor kabeljauw en twee voor schol), vriezen (vijf vrieslijnen), verpakken en paneren van diverse vissoorten, met name kabeljauw en platvis voor zowel de industriële als de retailmarkt. De huidige activiteiten van Baarssen Fish Processing zullen ongewijzigd worden voortgezet en worden uitgebreid. 

De naam van Baarssen Fish Processing zal in de loop van het jaar gewijzigd worden in Brands Fish, waarbij de directie gevoerd zal worden door Marten Poelman, Hendrik Brands, Jan Brands en Gerrit Wakker. Marten Poelman was tien jaar algemeen directeur van Baarssen Fish Processing en mede-aandeelhouder. Marine Foods uit Scheveningen had de meeste aandelen van het Urker bedrijf in handen.

,,Wij dromen al jaren weer van een eigen productiebedrijf. Deze kans kwam via onze neef Gerrit Wakker op ons pad. Anderhalf jaar geleden werden de eerste contacten gelegd met Poelman’’, vertelt Hendrik Brands. Vanaf 1991 tot 2006 had de familie Brands een eigen visfileerderij. Daarna zijn de broers samen verder gegaan als zzp’ers in de visverwerkingsindustrie.

Spil

Spil in de grote deal is Gerrit Wakker (48), die via een Nederlandse BV met Noorse partners ook groot-aandeelhouder wordt. De rol van Wakker bij Brands Fish is toezichthouder. Twintig jaar lang was Wakker - van huis uit fiscaal jurist - verbonden aan Rodé Vis (nu Leroy Netherlands), nam daar drie jaar geleden als financieel directeur afscheid van en bekleedt intussen tal van functies in de Noorse wereld van de zalm- en ook kabeljauwkweek. Zo is hij voor één dag per week strategisch directeur van het toonaangevende exportbedrijf Sekkingstad AS - met productiebedrijven in Noorwegen en Denemarken - en bestuurder (boardmember) van meerdere kweekbedrijven, waaronder Bolaks. Zalmkweker Bolaks en exporteur Sekkingstad sloten vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst.

Sekkingstad heeft (nu nog) twee fabrieken in het Deense Hirtshals, waaronder Skagerak Salmon voor zalmverwerking. Via Wakker is zijn neef Hendrik Brands daar een jaar geleden productiemanager geworden, en dat blijft Hendrik ook in deeltijd doen. Broer Jan wordt het eerste aanspreekpunt voor de verwerking op Urk. Brands Fish op Urk wordt ook het operationeel centrum voor Skagerak Salmon; beide komen straks onder dezelfde paraplu.

Geen zalm

Brands Fish gaat op Urk geen zalm verwerken. ,,Met achttien zalmlijnen is er feitelijk al een overcapaciteit op Urk ontstaan, verschillende lijnen staan bijvoorbeeld deze rustige maanden stil’’, verklaart Wakker.

De focus van Brands Fish komt te liggen op kabeljauwverwerking. Drie jaar geleden is door Baarssen samen met visimporteur Anova Seafood al een naastgelegen vissersbox overgenomen voor uitbreiding met kabeljauw.

H Het managementteam van Brands Fish. Van links naar rechts: Gerrit Wakker,  Hendrik Brands, Jan Brands en Marten Poelman.