Afbeelding
Parlevliet en Van der Plas

‘Jan Maria’ op weg naar thuishaven

Algemeen

KATWIJK/BREMERHAVEN – De BX 792 ‘Jan Maria’ zal aanstaande maandag arriveren in thuishaven Bremerhaven. Het fonkelnieuwe schip vertrok eind vorige week van scheepswerf Tersan in Istanboel, precies een jaar na de feestelijke tewaterlating, en was afgelopen woensdag al door de Straat van Gibraltar. 

In Bremerhaven zal anderhalve week uitgetrokken worden voor het uitrusten en het visklaar maken van de trawler. Medio april zal er een doopplechtigheid zijn in Bemerhaven, maar voor die tijd zal de BX 792 al enkele visreizen achter de rug hebben.

De 88 meter lange en 18,3 meter brede ‘Jan Maria’ komt in de vaart voor de Nordbank Hochseefischerei GmbH, een Duitse dochteronderneming van het Katwijkse Parlevliet & Van der Plas, en vervangt de huidige ROS 786 ‘Gerda Maria’ van bouwjaar 1990. Deze oude dame heeft haar laatste visreizen gemaakt, ligt op dit moment ook in Bremerhaven en staat te koop. 

Net als de ROS 786 dat deed zal de nieuwe BX 792 gaan vissen in hoog noordelijke wateren op kabeljauw, heilbot en garnalen. De vis kan op diverse manieren verwerkt worden aan boord.

Afbeelding