H Van links naar rechts Buis van Velzen, nieuwe eigenaar Berend van Bon en Henk Mos.
H Van links naar rechts Buis van Velzen, nieuwe eigenaar Berend van Bon en Henk Mos. GvdB

Specialist AFAK Techniek overgenomen

Algemeen

KATWIJK – Compagnons Buis van Velzen en Henk Mos hebben hun aandelen in AFAK Techniek verkocht. Nieuwe eigenaar van de specialist in sorteer- en verpakkingsinstallaties voor de visserij uit Katwijk is Berend van Bon van Contimeta.

AFAK Techniek behoeft in de visserij weinig introductie. De Katwijkse specialisten zijn alomtegenwoordig op de vloot vriestrawlers, en ook wordt af en toe het werkdek van een kotter ingericht. De activiteiten strekken zich uit tot met name IJsland, maar onder meer ook tot Denemarken en Noorwegen. Het bedrijf heeft 45 mensen in dienst. 

Monteurs van AFAK varen momenteel ook mee op de nieuwe BX 792 ‘Jan Maria’ van een Duitse dochterrederij van Parlevliet & Van der Plas. Het schip zou gisteren (donderdag) vertrekken van de werf Tersan in Turkije richting thuishaven Bremerhaven, waar het anderhalve week later zal arriveren.

Mos (65) en Van Velzen (64) zijn op een leeftijd gekomen dat er gezocht moest worden naar mogelijkheden om de toekomst van het bedrijf zeker te stellen. ,,Dit is een goede basis voor de toekomst’’, vindt Van Velzen. ,,AFAK komt nu in een alliantie van bedrijven die elkaar versterken.’’

De geschiedenis van Contimeta, actief in met name transportverpakkingen, gaat terug tot 1932. Berend van Bon (60) kwam er in 2001 in dienst als directeur. Het bedrijf uit Utrecht was toen al enkele jaren onderdeel van het beursgenoteerde Geveke. In 2004 werd Contimeta weer zelfstandig door een buy-out door Van Bon. Daarna volgden diverse overnames in binnen- en buitenland.

Tot de recente overnames behoren Ultrapak en het ook in de visketen bekende Jansen Techniek uit Putten. Inmiddels werken er, inclusief AFAK, 250 mensen bij de groep.

Aanvulling

Van Bon is geboren, getogen en woonachtig op Schiermonnikoog, maar werkt doordeweeks vanuit het moederbedrijf in Utrecht. Hij deed een paar jaar Zeevaartschool en heeft gevaren bij Wijsmuller. Na een studie Bedrijfseconomie werkte hij in de scheepsbouw en in de vliegtuigbouw, tot hij bij Contimeta ging werken. ,,AFAK is een mooie aanvulling voor onze groep, met allemaal technische bedrijven’’, aldus Van Bon.

Katwijkers Mos en Van Velzen blijven nog een jaar op hun post bij AFAK, gevestigd in een ruim pand op industrieterrein ‘t Heen. Naar verwachting zal hier in grote lijnen alles bij het oude blijven. Nieuwe eigenaar Van Bon gaat zich naar eigen zeggen de komende tijd verdiepen in de mensen, het bedrijf en de markt en kijken wat de mogelijkheden zijn.

H Het kantoor met daarachter de ruime fabriekshal van AFAK Techniek.