H André de Bie, programma-manager Vergroening bij Damen, was ook een van de sprekers op de Schelpdierconferentie.
H André de Bie, programma-manager Vergroening bij Damen, was ook een van de sprekers op de Schelpdierconferentie. GvdB

Compact, divers en internationaal

Algemeen

NEELTJE JANS – Voor de organisatoren Jaap Holstein en Aad Smaal, ondersteund door wetenschappers Jasper van Houcke en Jacob Capelle, is het elke twee jaar weer een krachttoer om de Internationale Schelpdierconferentie te organiseren. En dan lukt het het team ook nog een beurs te organiseren die weliswaar klein is maar ook divers en bovendien heel internationaal. En compact, want in veel stands zijn meerdere bedrijven vertegenwoordigd. 

Zo staan in de stand van Machinefabriek Bakker ook touwleverancier Chr. Muller Touw en BST Oyster Supplies, dat producten ontwikkeld voor oesterkweek met longline-systeem. En bij Murre Technologies zijn de partners Luciano Cocci, Optimum Sorting en EMYG ondergebracht.

Scheepsbouwers Damen en Padmos zetten in op vergroening en elektrificering. André de Bie van Damen hield op de eerste dag een lezing over duurzame voortstuwing. Bij Padmos in de stand (samen met Sea&Shore) was een plastic modelletje te zien van de BRU 40 waarmee het modulaire principe werd uitgebeeld. De Franse scheepsbouwer Navalu is vaste waarde met zijn aluminium werkschepen. Kunststof is overal op de beursvloer, met fabrikanten uit Nederland (Rombouts Kunststof Techniek), Australië (Seapa), Frankrijk (YAD Marine) en Ierland (GEM plastics en JFC Marine). Voor het beursgebouw stond de door Padmos geheel uit kunststof vervaardigde BRU 137 van kreeftenvisser Henk Jumelet.

Ook het bezoek is internationaal. In ieder geval kunnen met John Holmyard en Lindsay Laurenson twee van de grootste mosselkwekers uit het Verenigd Koninkrijk genoteerd worden. Laurenson laat een groot project uitvoeren bij Machinefabriek Bakker. 

Met alle aandacht voor de mosselkweek en de manieren om het invangen en oogsten zo arbeidsvriendelijk mogelijk te maken, zijn de oesters nog opvallender aanwezig. Overal zijn oestermandjes te zien en oesterverpakkingen (Van Es). En hatcheries als France Naissain, Marinove, Satmar en ons eigen Roem van Yerseke prijzen hun broedjes aan.

H Lindsay Laurenson, die op de Shetlands een van de grootste mosselkwekerijen van het Verenigd Koninkrijk heeft, laat  bij Machinefabriek Bakker in Yerseke  twee van zijn werkschepen voorzien van complete verwerkingslijnen. Met Gerard van de Zande van Bakker (vooraan) poseert hij bij een ontrossersorteertrommel.
H De Britse offshore mosselkweker John Holmyard (rechts) is vaste gast op Neeltje Jans en bekijkt hier invang- en opkweektouwen van Joe Franklin van New Zealand Rope and Twine Manufacturers.
H De BRU 137 van Jumelet is het eerste werkbootje dat volledig van de kunststof HDPE gemaakt is.
H Het echtpaar Chris en Hetty Muller in de stand van Bakker, die distributeur is van hun in de fabriek in Elst geproduceerd longline-touw. Links  Francisco Rocha Leite van de Portugese kunststoffabrikant Altafubo (onder meer drijvers/boeien).
H Waarom combineren we oesterkweek in mandjes niet met opwekking van energie met zonnepanelen?  Daan van Gorp en directeur Marcel van Pagee van Rombouts Kunststof Techniek uit Tholen leggen uit hoe dat zou kunnen.
H Modulair is in de mode, ook voor de BRU 40.
H Bij de stand van Padmos van links naar rechts Walter van Harberden, Harro Melse (Sea & Shore), mosselkweker Jan Schot en bedrijfsleider Rinus Geuze.
H Film met uitleg op de stand van het Ierse GEM PLastics.