H De jury, de genomineerden en de beursorganisatie op een rij. Van links naar rechts: Bram Bierens, Huibert-Jan Zweemer (Murre), Jo Annes de Bat, Aad Smaal, Rem van den Bosch, Walter van Harberden (Padmos), Harro Melse en Leon van de Zande (Sea&Shore), Michiel Brillenburg Wurth, Nathalie Steins en Jaap Holstein.
H De jury, de genomineerden en de beursorganisatie op een rij. Van links naar rechts: Bram Bierens, Huibert-Jan Zweemer (Murre), Jo Annes de Bat, Aad Smaal, Rem van den Bosch, Walter van Harberden (Padmos), Harro Melse en Leon van de Zande (Sea&Shore), Michiel Brillenburg Wurth, Nathalie Steins en Jaap Holstein. GvdB

Superfood uit zee met minimale milieu-impact

Algemeen

NEELTJE JANS – Rem van den Bosch van Superfood Zeeland heeft met zijn Seabased Food de duurzaamheidsprijs gewonnen van de Stichting Schelpdierconferenties. De prijs werd vorige week donderdag uitgereikt, op de eerste dag van de Schelpdierconferentie op Neeltje Jans.

Er waren slechts drie inzendingen, waardoor een indeling in categorieën niet opportuun was. Wel waren de weinige inzendingen inhoudelijk zeer divers. Om de prijs streden: Murre en Padmos met hun Easyfarm Opbindmachine MZI-systemen, Padmos en Sea&Shore Electronics met de elektrificatie van de BRU 40 ‘Luctor et Emergo’ en Superfood Zeeland met hun Seabased food/Seaburger.

De nominaties zijn beoordeeld op de onderdelen die gelden voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (People, Planet & Profit), waarbij de criteria duurzaamheid, innovatie en ondernemingszin werden gehanteerd. De jury: Michiel Brillenburg Wurth (Van Lanschot Kempen), Bram Bierens (zelfstandig adviseur) en Nathalie Steins (projectmanager Wageningen Marine Research Regiocentrum Yerseke).

Bij de nominatie van Murre en Padmos gaat het om een opbindmachine die MZI-netten tegen de buis opbindt. De jury: ,,Het systeem voorziet in een afname van vervuiling van de netten, minder inzet van arbeid en het voorkomen van het optrekken en afremmen van de boot. Er zijn kansen om deze bewezen techniek ook bij andere bedrijven met MZI-systemen voor de winterberging in te zetten.’’

Op de BRU 40 zijn bestaande dieselmotoraandrijvingen omgebouwd naar elektrische aandrijvingen; een project van Padmos en Sea & Shore. De elektriciteitsvoorziening wordt nu verzorgd door één dieselgeneratorset. Hiermee zijn vier bestaande dieselmotoren vervangen door één dieselmotor. De jury: ,,Een van de voordelen van de dieselelektrische configuratie is dat de energievoorziening kan worden aangepast wanneer alternatieve brandstoffen hun intrede doen in de scheepvaart. Door het gebruik van een common DC-bus is het relatief eenvoudig om welke energiebron dan ook aan boord te zetten en in te pluggen. De stap naar emissieloos varen wordt hierdoor een stuk kleiner.’’

Horeca Beurs

Met de groeiende aandacht voor op plantaardige grondstoffen gebaseerde innovaties in de voedingssector wordt een cruciale bron van duurzame grondstoffen vaak over het hoofd gezien: de zee. Seabased Food van ondernemer Rem van den Bosch biedt gemakkelijk te bereiden producten met duurzaam geoogste dierlijke en plantaardige mariene grondstoffen. 

Een van de reeds bestaande producten is de Zeeuwse Mosselburger. Daarnaast worden zeven nieuwe producten gepresenteerd in de eerste week van maart 2024 tijdens de Horeca Beurs Zeeland. De producten van Superfood Zeeland zijn volgens de jury een uitstekende vervanger voor vlees. ,,Hun milieu-impact is ongeëvenaard laag; met 50 keer minder uitstoot van broeikasgassen dan een portie biefstuk.’’

Van den Bosch, gesteund door experts en partners, werkt aan een investeringsronde om personeel en operaties binnen Seaburger uit te breiden. In samenwerking met Impuls Zeeland, K+V en Prior streeft hij naar de oprichting van een Seabased assortiment vergelijkbaar met een vegetarische slager, met een lage milieubelasting en bijdrage aan CO2-reductie. 

Het is de ambitie van Van den Bosch om een relevante speler te worden met Seabased-voedingsproducten gericht op foodservice en horeca.