Afbeelding
Maxima

Maxima Seafood onderdeel Nissui

Algemeen

IJMUIDEN – Nissui Corporation uit Japan heeft 60 procent van de aandelen van Maxima Seafood overgenomen. De IJmuider visgroothandel/visverwerker van Martijn Spilt (44) en Martin Riemer (42) wordt daarmee onderdeel van een enorm visconcern.

Martijn Spilt, eerder dit jaar nog afgereisd naar Japan, reageert enthousiast. ,,We denken dat deze stap ons bedrijf en onze mensen een enorme boost geeft. Ik denk dan aan schaalvergroting, een betere borging van de aanvoer van de voor ons zo belangrijke coquilles, betere toegang tot vis wereldwijd en kennisoverdracht onderling in de groep.’’

Maxima Seafood verwerkt en verkoopt aan de Halkade in IJmuiden veel soorten vis, schelp- en schaaldieren. De producten gaan naar de groothandel, viswinkels, ambulante handel en retail. Spilt startte zijn bedrijf samen met Riemer in 2001 door de overname van het reeds bestaande Gebr. Bakker. De markt is sindsdien sterk aan het veranderen. ,,Er ontstaan grote blokken. Wereldwijd en zeker ook in Nederland; kijk maar naar Parlevliet & Van der Plas en Cornelis Vrolijk. Wij kwamen ook op het punt dat we moesten kijken naar waar we heen wilden. Je hebt ook je verantwoording naar je mensen. In IJmuiden hebben we een team van 32 man.’’ 

Hij wijst ook op de afname van de toevoer van Noordzeevis als reden om de bakens te verzetten. Wat Spilt betreft zal Maxima Seafood als oer-Hollandse bedrijf blijven opereren onder de Japanse reus.

Overnames

Het in Tokyo gevestigde Nissui gaat door voor het tweede vishandelsconcern ter wereld (na het eveneens Japanse Maruha Nichiro), met een omzet van 6,5 miljard euro, 9.500 medewerkers bij 90 bedrijven in 26 landen. In Europa is de groep recentelijk uitgebreid door overnames, zoals de aankoop van Flatfish in het Verenigd Koninkrijk in 2019 en investeringen in de zalm in Denemarken in 2020. Dit jaar zijn de activiteiten verder uitgebreid door overname van Dengso, een visverwerkingsbedrijf in Denemarken, en nu dus met Maxima Seafood als laatste toevoeging.

Voor Nissui betekent de inlijving van Maxima Seafood een versteviging van de positie in Europa en meer verwerkingscapaciteit en verkoopmogelijkheden voor verse visproducten. Gezien de krimp van de grote Japanse thuismarkt wil Nissui ook graag meer handel met het buitenland. Nissui was al leverancier van Maxima Seafood van de hamachi en via dochteronderneming Nordic ook van coquilles.

H Maxima Seafood levert een groot assortiment vis, schaal- en schelpdieren aan de groothandel, kleinhandel en retail.