Afbeelding
GH

Binnenvissers denken na over elektrificatie

Algemeen

LEMMER – Er komt speciaal voor binnenvissers een subsidieregeling voor elektrificatie van kleine boten. NetViswerk is daarover in overleg met het ministerie van LNV en maakt er serieus werk van.

Scheepstechnicus en consultant ir. Jaap Gelling, parttime verbonden aan de TU Delft, was zaterdag hoofdspreker op de jaarvergadering van NetViswerk in Lemmer. Op verzoek van NetViswerk heeft Gelling vorig jaar mogelijkheden voor vergroening van kleine vissersschepen verkend. Nu wordt een verdiepingsslag gemaakt. Wanneer er serieus belangstelling is, gaat Gelling ook onderzoek doen naar de voordelen van collectieve inkoop en ombouw.

Binnenvissers moeten niet denken dat ze met een elektromotor en een accupakket geld gaan besparen. Investeringen kunnen oplopen tot pakweg 45.000 euro. Vooral accu’s zijn prijzig. De subsidie zal maximaal 40 procent zijn.

Voorzitter Albert Jan Maat wijst vooral op imago-verbetering in het besef dat er in de natuur gewerkt wordt. Binnenvisser Theo Rekelhof uit Kudelstaart spreekt over een geweldige boost voor uitstraling van het beroep, zeker wanneer de investering gecombineerd kan worden met zonnepanelen.

De Friese binnenvisser Jappie Spijkstra uit Suawoude luchtte tijdens de rondvraag zijn hart. Spijkstra moet vanwege zijn pensioen stoppen en doet zijn bedrijf over aan een jonge visserman: Siebe Bergsma. Maar het toebedeelde aalquotum plus het viswater wordt eerst door de Friese Bond van Binnenvissers opgeknipt. ,,Aan flarden gesneden’’, aldus Spijkstra, die zich na 47 jaar lidmaatschap en 33 jaar bestuurslid in de steek gelaten voelt. Als er zo met de resterende relatief flinke binnenvisserijbedrijven wordt omgegaan, vreest Spijkstra dat de visserij straks verwordt tot een stuk folklore en vissers een speelbal worden van provincies, waterbeheerders en natuurorganisaties. Maat toonde begrip voor de hartenkreet, is blij met nieuw bloed in de gelederen, maar wilde het verder daarbij laten.

Bij aanvang van de jaarvergadering stonden de aanwezigen een minuut stil bij hun dit jaar overleden adviseur Han Walder.

Werkbezoek

Er spelen veel zaken in de binnenvisserij. Dat werd ook duidelijk bij het werkbezoek van CDA-kamerlid Eline Vedder bij binnenvisser Stefan Lok in de Wieden. Lok is bestuurslid van NetVISWerk en bracht samen met voorzitter Albert Jan Maat onder meer het aalbeleid, de verhouding met natuurorganisaties, visserijvrije zones en de aanpak van de rivierkreeft onder de aandacht van het bezoekende Kamerlid.

Voor wat betreft de rivierkreeftbestrijding roept NetVISWerk de waterschappen en Rijksoverheid nogmaals met klem op om de financiële kant te regelen en in te gaan op het aanbod van NetVISWerk. Voor de bestrijding mogen alleen beroepsvissers fuiken zetten. Daarvoor kan NetVISWerk gebieden en vissers aanwijzen. Duidelijk is echter dat er heel weinig markt is voor de beestjes, en de prijzen heel laag.

H CDA-Kamerlid Eline Vedder  op bezoek bij Stefan Lok. In het midden voorzitter Albert Jan Maat van NetVISWerk.