Afbeelding
Richard Martens

Grootschalige controle op Stellendam?

Algemeen

STELLENDAM – Wat moeten al die visserijinspecteurs op de haven van Stellendam? Het antwoord: trainen. De European Fishery Control Agency (EFCA), met hoofdkantoor in het Spaanse Vigo, bestaat uit inspecteurs uit alle Europese landen (waaronder Nederlandse inspecteurs van de NVWA), die ook regelmatig gezamenlijk inspecties uitvoeren. Voor het bijspijkeren van de vaardigheden, het afstemmen van werkwijzen en procedures en ook voor teambuilding organiseert de EFCA regelmatig workshops. 

Eind oktober waren de Europese inspecteurs vier dagen te gast in Stellendam; in de voormalige Zeemeeuw in het afslaggebouw van UFA voor de workshops, en in het Visserij-innovatiecentrum, de mijnzaal en bij Westvoorn voor de praktische gedeelten. De in totaal 47 inspecteurs, in twee groepen, werd een afwisselend programma aangeboden. Zo spraken Erik de Graaf van nettenmaker Maritiem en vlootmanagers/ex-trawlerschippers Mart van der Meij en Johan Muller van Cornelis Vrolijk over de pelagische visserij en Pieke Molenaar van WMR over de garnalen- en Noorse kreeftjes-visserij en de boomkorvisserij. Ook de ‘bottlenecks’ kwamen daarbij aan de orde.

Na in vogelvlucht alle pogingen tot vervanging van de kettingen doorgenomen te hebben, zijn in het Visserij-innovatiecentrum de verschillende Nederlandse visserijen aan de hand van schaalmodellen toegelicht door Johan Baaij. Uiteraard werd ook de sleeptank gedemonstreerd. 

Bij Coöperatie Westvoorn werden de materialen en netten op werkelijke grootte bekeken onder deskundige leiding van Jeroen Sperling van Westvoorn. Tijdens het bezoek aan Westvoorn werd uitgebreid stilgestaan bij de effecten van maaswijdtes op de visnamigheid van tong. Ook de kiwi-kuil is in deze discussie meegenomen (zie foto).

(Foto: Richard Martens)