Afbeelding
Visserijnieuws

Zoektocht naar garnalenkotter ‘AFKI’

Algemeen

KAMEROEN – Er is voor de Afrikaanse westkust een zoektocht gestart naar de ‘AFKI’, de voormalige garnalenkotter UK 12. Aan boord zijn twee Nederlanders.

Zaterdag 19 augustus vertrok de ‘AFKI’ vanuit de haven van Stellendam met als eindbestemming Congo, met aan boord de ervaren schipper Henk Visser (voorheen HA 43) en twee opvarenden uit Harlingen (Corrie) en Zoutkamp (Peter).

Henk Visser is vorige maand in de haven Banjul in Gambia vanwege gezondheidsredenen van boord gegaan en teruggevlogen naar Nederland. De twee bemanningsleden zijn daarna vanuit Banjul verder gaan varen.

De afgelopen weken – vanaf 24 oktober - is er geen rechtstreeks contact meer geweest met de mannen aan boord van de ‘AFKI’. De laatst bekende positie was onder Lagos (Nigeria), pakweg 2.000 mijl verder van Gambia. Via de satelliettelefoon aan boorde lukt het niet verbinding te krijgen.

Vanuit Nederland heeft Visser afgelopen weekend een zoekactie opgestart, toen zijn visumpapieren in orde waren vloog hij afgelopen dinsdag daarvoor naar Kameroen. Woensdag meldde Visser dat met de ‘Alpha Sprinter’ (de voormalige Nederlandse brandblusboot Barracuda) voor de derde maal gezocht ging worden.

Ook kan Visser melden dat er vorige week vrijdag via via eindelijk weer contact is geweest. ,,Dat wil zeggen via de kapitein van een tanker in de buurt, maar de kotter is van de radar verdwenen. Die kapitein heeft ons gebeld, een positie doorgegeven en gemeld dat de ‘AFKI’ brandstof nodig heeft.’’

De Nederlandse Kustwacht en het team Maritieme Politie zijn geïnformeerd over de vermissing.

De UK 12 ‘Hoop op Zegen’ werd in mei dit jaar verkocht aan een kerkgenootschap in Congo, de Eglise Kimbanguïste. De aankoop van de 22 meter lange en bijna zeventig jaar oude garnalenkotter is groots gevierd. De nieuwe naam AFKI staat voor Association des Femmes Kimbanguïstes.

Afbeelding
Afbeelding