H De SGPC gaat officieel van start. Van links naar rechts: Junior de Blok, Jaap Tanis (allebei productie) en technicus Michael Koopman (MGK Engineering).
H De SGPC gaat officieel van start. Van links naar rechts: Junior de Blok, Jaap Tanis (allebei productie) en technicus Michael Koopman (MGK Engineering). Evert de Blok

Garnalenpelcentrale Stellendam van start

Algemeen

STELLENDAM – De Stellendamse Garnalen Pel Centrale (SGPC) kan officieel van start.

Initiatiefnemer Evert de Blok ontving afgelopen woensdag een EG-nummer van de NVWA voor het machinaal garnalen pellen in een afgehuurde koelruimte van de visafslag van Stellendam.

De Blok heeft afgelopen zomer negen pelmachines vanuit België en Nederland overgenomen. Ook is geïnvesteerd in een optische sorteermachine. De afgelopen maanden is er proefgedraaid.

Bij het SGPC gaan niet alleen de garnalen van de eigen SL 49 en SL 2 van zoon Jan gepeld worden. ,,Elf van de achttien zuidkotters doen mee’’, aldus Evert de Blok. Op de website (www.sgpc.nl) worden alle schepen genoemd. Dat zijn verder: de OD 3, GO 58, YE 44, YE 139, YE 76, YE 238, TH 5, KG 9 en de N 79.

Bedrijven die meegewerkt hebben aan de inrichting van de SGPC: Wetec, Verduijn Techniek, ACW engineering, Padmos, Optimum, UFA en Coöperatie Westvoorn.

De Blok runt sinds 2019 een ateliertje voor het handmatig pellen van garnalen op de haven van Stellendam.