H Garnalenkotter WR 36 'Nova Victoria' als vlaggenschip.
H Garnalenkotter WR 36 'Nova Victoria' als vlaggenschip. GH

Wieringen weert zich

Algemeen

DEN OEVER – Bijna dertig kotters stoomden maandagmiddag in linie de haven van Den Oever uit voor de jaarlijkse vlootschouw. Traditioneel het hoogtepunt van de Flora- en Visserijdagen op Wieringen.

,,We zijn niet helemaal op sterkte’’, verontschuldigde wethouder Robert Leever van de gemeente Hollands Kroon zich haast aan boord van de WR 130. ,,Een aantal garnalenkotters is in de Sylt gebleven om wat te verdienen. We zijn allemaal goed doordrongen van de zorgen die er leven en hopen dat er snel duidelijkheid komt over de Wnb-vergunning en de stikstoftoets. De spanning is groot, we worden als vissersgemeenschappen in de ziel geraakt. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een gezamenlijke toekomst. Ik roep iedereen die een bijdrage kan leveren op om perspectief te bieden. Dit mag niet verdwijnen!’’

Aan boord bevonden zich bestuurders, beleidsmakers en politici. Harmen Krul uit Den Helder (nummer 5 CDA) was het enige Kamerlid. Van de SGP en ChristenUnie waren de Europarlementariers Bert-Jan Ruissen en Peter van Dalen present. Ook oud-LNV minister Henk Staghouwer was aan boord, als voorzitter van de Raad van Advies Waddenzeehavens.

CDA, VVD, SGP en ChristenUnie in de Tweede Kamer zijn kritisch over de gevraagde stikstoftoets voor garnalenvissers en dringen er met Kamervragen op aan te voorkomen dat de vloot op 1 oktober voor de kant zou moeten, bijvoorbeeld door de gedoogbeschikking (onder voorwaarde van een gedragscode) te verlengen. Antwoorden zijn vanwege benodigde afstemming uitgesteld. De demissionaire LNV-ministers Adema en Van der Wal zitten zo te horen verschillend in de wedstrijd.

Gastheer en schipper Jan Rotgans (62) gaf vooraf aan de vlootschouw veiligheidsinstructies en vertelde kort zijn levensverhaal. Toen hij twaalf werd was hij ‘afgestudeerd’ en ging hij zijn vader helpen in het visserijbedrijf. Dit jubileumjaar is hij dus vijftig jaar op het Wad actief, en er gaat – eerlijk waar – geen dag voorbij dat hij niet verrast wordt. Soms negatief, meestal positief. Al jong had hij zijn eigen kotter, als palingvisser. Op zijn dertigste maakte Rotgans een switch naar de recreatiesector, en sindsdien maakt hij zijn gasten Waddenwijs. Een leuk bedrijf, maar… zijn privaatrechtelijke sleepnetvergunning is door uitsterfbeleid niet overdraagbaar. ,,Ik heb aan een vergiet vol genoeg voor aanschouwelijk onderwijs. Maar dit houdt dus straks ook op…’’

Een handjevol Wieringer kotters is afgelopen jaar gesaneerd danwel verkocht. Vorig jaar is de WR 147 (ex-ZK 18) er bij gekomen, en speciaal ingericht voor de krabbenvisserij en onderzoek in windparken. En de WR 36 is behouden dankzij aankoop door starter Robin Nieuwenhuizen (42). Met een eigen boot komt voor Nieuwenhuizen een jongensdroom uit. Al beseft hij dat het niet de beste tijd is om voor zichzelf te beginnen en dat het erop of eronder zal zijn, maar hij is positief ingesteld. ‘Komt goed’, is een gevleugelde uitspraak van hem. Niet voor niets gaf hij de kotter een nieuwe naam: ‘Nova Victoria’. Zijn WR 36 was door de organisatie maandag aangewezen als vlaggenschip tijdens de vlootschouw.

H Het bestuur van de Flora & Visserijdagen is compleet vernieuwd. De nieuwe voorzitter is Remco Nieuwenhuizen, een neef van de gebroeders Bart (WR 15/WR 72) en Robin (WR 36). (Foto: Riemke Kranendonk)
Afbeelding
H Wethouder Robert Leever van de gemeente Hollands Kroon (Wieringen).
H Protest en boodschappen. Nooit vergeten: boeren en vissers zorgen voor uw eten!
H Helder geluid op de haven van Den Oever.
H Innovatieplein, met informatie van onder meer de bedrijven Sandfirden Technics, Machinefabriek Luyt en CIV Den Oever. Een idee van de werkgroep Positieve Visserijdagen.
H Bewustwording. Waardevol voedsel niet meer gratis uitdelen.
H Wieringer raadslid Cees Meeldijk en CDA-Kamerlid Harmen Krul. Allebei strijdbaar.
Afbeelding
H Robin Nieuwenhuizen (WR 36): Komt goed..., wel spannend!
H Wieringer raadslid Cees Meeldijk en CDA-Kamerlid Harmen Krul. Allebei strijdbaar.