Afbeelding
Pieke Molenaar

KW 145 met verbeterde kiwikuil

Algemeen

KATWIJK/IJMUIDEN – De bokker KW 145 ‘Catharina’ test deze en ook volgende week een nieuwe verbeterde versie van de plastic kiwikuil.

Na eerdere testen met de (voormalige) Eurokotter TH 10 en in januari en mei dit jaar met de bokker KW 145 heeft Wageningen Marine Research een verbeterde versie van de kiwikuil in Nieuw-Zeeland laten maken. 

,,Nog sterker, dus van dikker plastic. De kiwikuil heeft nu twee Dyneema-naden, waartussen de verschillende panelen bevestigd zijn. En bovendien kan de waterdichte zak makkelijker en sneller met de pooklijn worden geopend’’, zegt WMR-onderzoeker Pieke Molenaar over de nieuwe kiwikuil.

Afgelopen week (week 33) werd met de test gefocust op selectiviteit van de kiwikuil. Volgende week ligt de focus op overlevingskansen van discards.

De Katwijker schipper Geert van der Plas toonde zich bij de eerste proeven begin dit jaar gelijk enthousiast over de kiwikuil. Zulke mooie vis had hij niet eerder in de box gezien. 

Van der Plas sprak de hoop uit dat dankzij de kiwikuil de bekritiseerde aanlandplicht kan worden vervangen en pluis overbodig gemaakt wordt.

Afbeelding