Afbeelding
GvdB

‘Als ‘t zonnetje schijnt gaat de telefoon’

Algemeen

BRUINISSE – Het is maar vijf procent van het totaalvolume mosselen dat verhandeld wordt, maar zeker in de vroege zomer zijn de schijnwerpers gericht op de mosselen uit hangcultuur. Vorige week donderdag werd in Bruinisse in het bijzijn van de overwegend Vlaamse pers het nieuwe seizoen van de Zeeuwse hangcultuurmosselen gepresenteerd.

Bij Mosselhandel Bout in Bruinisse kwam een gezelschap sectorvertegenwoordigers en pers bij elkaar, onder regie van het Nederlands Mosselbureau. De broers Jan en Martin Bout waren een dag eerder daadwerkelijk begonnen met oogsten van hun perceel in de Krammer, net buiten de haven van Bruinisse. ,,Het is bij ons meestal net als bij de haring, en ook nu. We lopen iets achter op de gemiddelde starttijd’’, aldus Martin Bout. ,,De vroegste datum is 18 mei geweest, maar we zijn ook wel eens in juli begonnen.’’

Het mooie weer van de laatste dagen blijkt zeker bij onze zuiderburen iets los te maken. ,,Ja, als het zonnetje schijnt gaat de telefoon… Heb je al mosselen?’’ Op bodemmosselen moet nog twee of drie weken gewacht worden, maar met mosselen uit de hangcultuur kunnen de Vlaamse en uiteraard ook de Nederlandse restaurants nu al het geliefde ‘moules et frites’ serveren, mosselen met friet dus.

De broers Bout brachten het gezelschap met de BRU 49 naar het perceel, waar men op het oogstschip BRU 35 druk bezig was met het ophalen van de touwen. De pers kon er geen genoeg van krijgen, en Jan Bout werd uitgebreid geïnterviewd en gefilmd, terwijl hij de nieuwe oogst door zijn handen liet gaan.

Terug op de kaai van de Werkhaven ging de Vlaamse chefkok, radio-dj en enthousiast mosselambassadeur Sven Ornelis aan de slag met de hangcultuurmosselen. Ornelis maakte er een zomers gerecht van.

De klanten zijn er blij mee, met die vroege mosselen. Volgens Bout is de kwaliteit goed. ,,We meten vleespercentages van 28 procent. Wonderlijk wat een paar dagen zon kan doen.’’

De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt. Het predicaat moet een 100 procent regionale herkomst garanderen. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen uit hangcultuur.

Het Mosselbureau denkt aan 5 juli als startdatum voor het seizoen van de bodemmosselen - 95 procent van het totale aanbod van de Zeeuwse mosselhandel. 

H Sven Ornelis (geheel rechts) maakte een zomers mosselgerecht. Ondertussen wordt er in het bedrijfspand van Mosselhandel Bout hard gewerkt aan het sorteren, verwerken en inpakken van de nieuwe oogst.