H Tekening van het SGPC met zeven sorteermachines en in het midden de optische sorteerder.
H Tekening van het SGPC met zeven sorteermachines en in het midden de optische sorteerder. Arie van Wijk

Garnalenpelmachines bij UFA

Algemeen

STELLENDAM – Vader en zoon De Blok (SL 2/SL 49) gaan machinaal garnalen pellen in een gehuurde koelcel van United Fish Auctions op de haven van Stellendam. Er zijn zeven pelmachines van een handelaar uit België overgenomen.

De voorbereidingen zijn volop aan de gang, in juli wil De Blok starten in een gehuurde koelcel in de afslag op de haven van Stellendam. De tweedehands pelmachines – van MGK Engineering uit Haarlem - staan nog in de opslag. Voor het nalezen van het gepeld product wordt geïnvesteerd in een optische sorteerder. Het pelstation krijgt de naam Stellendamse Garnalenpel Centrale, afgekort: SGPC B.V.

,,In hetzelfde gebouw waar de garnalen worden aangeland en over de sorteerzeef gaan, worden ze straks gelijk ook machinaal gepeld en gaan ze zonder conservering naar de horeca. Er wordt dus bespaard op transportkosten en poeder. Zes vaartuigen doen mee, maar in principe mag natuurlijk elk schip via de SGPC hun garnalen laten pellen’’, aldus Evert de Blok. Zoon Jan vist. Naast de aanvoer van de eigen twee kotters zijn er vier collega-vissers die toegezegd hebben hun garnalen straks te laten pellen in Stellendam. UFA is alleen verhuurder van een van de koelcellen.

Op de bovenverdieping van hun loods aan de Meester Snijderweg op de haven van Stellendam heeft De Blok drie jaar geleden na aankoop van de YE 78 (omgenummerd in SL 2) voor het handmatig pellen van garnalen van eigen vangst een pelatelier ingericht. Die garnalen worden door een poule van zestien senioren (de oudste is 89 jaar) gepeld. ,,Voor een niche-markt blijft dit, want onze grootste sortering garnalen blijven handmatig gepeld worden.’’

H De garnalenpelmachines worden uitgeladen.