Afbeelding
Norbert Jeronimus

Vijf kotters zetten paar miljoen glasaaltjes uit

Algemeen

SPAKENBURG – Vrijdag 10 maart is vanaf vier locaties op de Randmeren circa 800 kilo glasaal uitgezet. Dat zijn bijna 2 miljoen baby-palinkjes, gevangen door Franse vissers in riviermondingen en met geconditioneerd transport naar Nederland gereden. De glasaal was dit jaar wat groter van stuk: 2.300 stuks in een kilo.

Vanuit Spakenburg vond de uitzet plaats vanaf de PU 3 (Gerard Heimensen). Aanwezig waren onder andere Donné Slangen (directeur-generaal Natuur en Visserij van het ministerie van LNV) en twee wethouders van de gemeente Bunschoten-Spakenburg.

’s Morgens vroeg werd eerst gelost in Huizen. De HK 173 (Jan Wormsbecher) kreeg daar 60 doosjes met glasaaltjes aan boord. Na Spakenburg volgden Harderwijk (HK 76, HK 3, allebei 69 dozen) en Elburg (EB 40, 48 dozen). Op het Vollenhover Meer/Kadoelermeer werden 8 dozen met glasaaltjes uitgezet.

Dezelfde dag werd ook 50 kilo Franse glasaal geleverd aan een handvol binnenvissers voor uitzet in eigen water in de Flevopolders, Weerribben, Westeinder Plassen en Vinkeveense Plassen. Betrokken vissers betalen deze glasaal zelf.

Vorig jaar verlengde de overheid het contract met DUPAN voor palinguitzet voor de periode van zes jaar. DUPAN heeft daar een totaal subsidiebudget van 375.000 euro per jaar voor, waarvan het twee derde gebruikt voor uitzet van glasaal en een derde voor uitzet van pootaaltjes. Het glasaalbudget is met deze ene keer opgebruikt. Ook vorig jaar vond er één uitzet van glasaal plaats, toen in Zeeland.