Afbeelding
GvdB

Padmos bouwt de achtste voor Bout

Algemeen

VEERE/KAMPERLAND - De nieuwe KG 8 ‘Ensis’ werd afgelopen zaterdag feestelijk overdragen door scheepsbouwer Padmos aan vader Adri en zoon Dave Bout op Neeltje Jans, op zichtafstand van Seafarm op Noord-Beveland, waar de scheermessen (ensis) van de KG 8 verwerkt en verhandeld worden. Belangstellenden konden vanaf de kade de handelingen op het schip volgen, en middels een verbinding konden ook de gasten bij Seafarm alles meemaken.

Op de bovenste foto van links naar rechts op de voorplecht van het schip: Dave Bout, werfdirecteur Leon Padmos, Adri Bout en Zeeuws gedeputeerde Jo-Annes de Bat. De Bat prees de durf, het doorzettingsvermogen en het ondernemerschap van de familie, en hoopt dat de KG 8 – met de nadruk op duurzaamheid, energiebesparing en vermindering van schadelijke uitstoot - het schip zal worden dat door alle partijen wordt geaccepteerd.

Directeur Leon Padmos van de bouwwerf sprak van een lichtpunt in deze sombere tijden voor de visserij. Voor Padmos is de KG 8 het achtste schip in een serie, waarbij de zusterschepen vooral zijn uitgerust voor de flyshootvisserij. ,,Voor Padmos was het een mooie uitdaging om binnen één rompvorm een schip te ontwikkelen waarmee meerdere toepassingen mogelijk zijn’’, aldus Padmos. Als hij goed geteld heeft is de KG 8 ook het achtste vaartuig dat Padmos voor de familie Bout heeft gebouwd; te beginnen met de KG 7 in 1967 voor Iman Bout tot de huidige KG 8 voor diens zoon Adri en kleinzoon Dave.

Adri en zoon Dave dankten iedereen die aan de bouw van het schip heeft meegewerkt. ,,De eisen waren hoog, het moet een schip voor de toekomst worden’’, aldus Adri. Aan de dochter van Dave, Feline en dus de vierde generatie in het verhaal, de eer het schip met champagne te dopen. Na de doop konden de gasten bij Seafarm genieten van een drankje en hapjes, uiteraard met de doelsoort van de KG 8: scheermes.

De KG 8 is dezelfde avond nog vertrokken, heeft ook gevist maar is maandagochtend vroeg gaan schuilen voor de storm in de haven van Den Helder.

In een volgende Visserijnieuws meer over dit bijzondere schip.