Afbeelding
Oetze Deelstra

Nog één keer volop Europese aandacht voor pulsvisserij

Algemeen

BRUSSEL - Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil nog één keer volop aandacht vragen voor de pulsvisserij in het Europees Parlement. Hij organiseert daarom een speciaal event waarvoor wetenschapper dr. Pim Boute is uitgenodigd. 

Boute promoveerde vorig jaar op pulsonderzoek. Uit zijn onderzoek blijkt dat er nauwelijks substantiële negatieve neveneffecten van pulsvissen op zeedieren zijn, iets wat anti-krachten bij herhaling naar voren hebben gebracht en een belangrijke rol is gaan spelen bij het uiteindelijke politieke besluit om de pulsvisserij zonder uitzonderingen te gaan verbieden.

Van Dalen benadrukt dat pulsvissen dé oplossing is voor heel wat problemen waarmee vissers vandaag de dag kampen, zeker als je let op de sterk gestegen brandstofprijzen en de discussies over bodemberoering, selectieve visserij en beschermde gebieden. ,,De pulsvisserij bespaart brandstof, reduceert CO2-uitstoot, beschadigt de zeebodem niet en vermindert ongewenste bijvangst’’, aldus Van Dalen, die vindt dat een meerderheid van het Europees Parlement enkele jaren geleden onterecht voor een pulsverbod heeft gestemd. 

Al jaren zet Van Dalen zich met hart en ziel in voor de visserijsector en de Nederlandse vissers. In 2009 kwam de CU-politicus in het Europees Parlement, waarin hij zich altijd een warm pleitbezorger van de pulsvisserij heeft betoond. Na drie termijnen is hij volgend jaar niet meer verkiesbaar.

Het event zal plaatsvinden op dinsdag 28 maart 2023 van 13:00 tot 14:30 uur in het Europees Parlement in Brussel. Tijdens deze bijeenkomst zal een korte uitleg gegeven worden over de pulsvisserij, waarna dr. Boute zijn bevindingen zal toelichten. Na afloop van de presentatie is er ruimte voor vragen en discussie.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: sophie.kuijten@europarl.europa.eu. Gezien de grote van de zaal, is er een beperkt aantal plekken beschikbaar.