H Missie volbracht. Van links naar rechts zichtbaar Deborah de Haan, Maria Vermeulen, Simon Verduijn, Nico en Thea van der Plas, Steven Korf, Jacco Bakker, De Blok, Patrick Schilder, Jan de Boer, Willem Pieter de Smit, Pieter en Meijert de Smid, Pascal Koster, William Vooijs en Patrick Wigbout.
H Missie volbracht. Van links naar rechts zichtbaar Deborah de Haan, Maria Vermeulen, Simon Verduijn, Nico en Thea van der Plas, Steven Korf, Jacco Bakker, De Blok, Patrick Schilder, Jan de Boer, Willem Pieter de Smit, Pieter en Meijert de Smid, Pascal Koster, William Vooijs en Patrick Wigbout. GvdB

Noodkreet visserij afgeleverd

Algemeen

DEN HAAG - ,,Wij zijn toevallig thuis en konden hier naar toe, de rest van Wieringen zit op zee.’’ Jacco Bakker (WR 50), Pascal Koster (WR 3) en Albert Wigbout (HK 86) staan bij het standbeeld voor het Paleis Noordeinde, centrum Den Haag. Het is maar een heel klein clubje visserijvertegenwoordigers dat zich daar verzameld heeft om de brandbrief ‘Onze visserij’ te overhandigen, uiteraard het liefst aan koning Willem Alexander zelf.

Nico en Thea van der Plas (ex-KW 5) zijn er ook, om steun te betuigen. Zoon Art-Jan zit al in Noorwegen, het echtpaar volgt binnenkort. Van der Plas is benaderd door de EO, om in een tv-programma met een ‘tegenstander’ in gesprek te gaan met de bedoeling ‘nader tot elkaar te komen’. De Katwijker betwijfelt of dat laatste gaat lukken, maar belooft zijn best te doen.

Het noorden is goed vertegenwoordigd, met ook Deborah de Haan - vrouw van palingvisser Niels de Haan (en een dochter van Dirk Koster) - en Hillegonda Dijkman (ZK 20), die de lange reis vanuit Zoutkamp ervoor over had om haar steun te betuigen. De Haan vertegenwoordigt ook de Stichting tot Behoud Nederlandse Visserij. Rianne Bout uit Tholen, telg uit een mosselkwekersfamilie, is een van de weinigen uit de zuid.

Er is bijkans meer pers dan visserij, met in ieder geval de NOS, de EO en Omroep Flevoland. Initiatiefnemer Evert de Blok, van het platform ‘Ik, de Burger’ (en vader van Jan de Blok van de SL 2 en de SL 49),  laat echter niet na te benadrukken dat de brief is ondertekend door meer dan 800 bedrijven; en niet alleen visserijbedrijven, maar ook vishandel en toeleverende bedrijven.

Terwijl De Blok, EMK-voorzitter Jan de Boer en ook Kees Taal van Wageningen Economic Research met draaiende camera’s worden geïnterviewd, wordt al snel duidelijk dat er aan de voorzijde van het het werkpaleis niets gaat gebeuren. De groep, inmiddels aangevuld met de voltallige bemanning van de N 350 en een delegatie uit Volendam, verplaatst zich naar de paleistuin.

De Blok legt daar uit dat hij de brief alleen maar af kan geven aan de marechaussee, en dat daar geen pers bij mag zijn. Bij het aanbellen en weer terugkomen wordt De Blok uitgebreid gefilmd. 

Ondertussen waaieren de gesprekken alle kanten op, met als gemene deler dat de visserij in de steek wordt gelaten. Is het erg dat de grote visserijbelangenorganisaties niet aanwezig zijn in Den Haag? De een vindt het een aanfluiting, de ander juist goed, met de aantekening dat ze daarmee hun failliet hebben getekend. 

Voordat de emoties al te hoog op konden laaien was De Blok weer terug. De marechaussee heeft beloofd de brandbrief annex noodkreet af te leveren aan de koning, en de aanbieders hopen dat de koning de zorgen zal overbrengen aan de verantwoordelijke ministers. De actie is afgelopen en in een mum van tijd zijn de plukjes vissers verdwenen in de Haagse binnenstad.

Dat de relatieve oververtegenwoordiging van de pers zo z’n voordelen heeft wordt in de loop van de dag wel duidelijk; aan aandacht geen gebrek. Het Achtuurjournaal heeft het als een van de hoofditems, met beelden uit Den Haag, maar ook met op dezelfde dag geschoten beelden op de garnalenkotter GO 58 van Koos de Visser. 

De garnalenvisserij leek zich het laatste decennia redelijk staande te kunnen houden tussen al het anti-visserijgeweld. Door stikstofregels en komende strenge beperkingen op bodemberoerende visserij in natuurgebieden is de garnalenvisserij nu in een klap de grote kop van jut geworden. ,,Ik kan mijn motor wel schoner maken als dat moet, maar als ik in oktober geen vergunning krijg is die investering van 104.000 euro weggegooid geld’’, aldus De Visser voor de camera.

H Kees Taal staat de NOS te woord.
H De Blok kon de brief alleen maar afgeven, maar die is ook gestuurd naar minister Adema (die door de LNV-commissie is gevraagd om een reactie) en de Eerste/Tweede Kamer.
H EMK-voorzitter Jan de Boer aan het woord.
Afbeelding
H Politiebegeleiding was niet nodig voor het kleine clubje visserijvertegenwoordigers op weg naar de paleistuin.