Nederland, Stellendam, 15-12-2022. Werkbezoek van minister Adema van LNV en Koning Willem Alexander aan de Visserijsector in Stellendam.
Nederland, Stellendam, 15-12-2022. Werkbezoek van minister Adema van LNV en Koning Willem Alexander aan de Visserijsector in Stellendam. (c) Ministerie LNV/Wiebe Kiestra

Koning aan boord van nieuwe KG 8

Algemeen

STELLENDAM – Koning Willem-Alexander bracht gistermiddag - donderdag 15 december - op de haven van Stellendam in gezelschap van LNV-minister Piet Adema een bezoek aan de visserijsector.

De koning ging ’s middags om 13.00 uur eerst aan boord van de SL 42 van Sjaak Brinkman in gesprek met een negental vissers van Texel, Den Helder, Den Oever, Urk en Goeree-Overflakkee over de saneringsregeling en om persoonlijk hun zorgen te horen over het (gemis aan) perspectief. Hoe gaan de vissers om met onzekerheden en bereiden zij zich voor op de toekomst? Na de pijnpunten stond vervolgens tijdens een rondleiding op de gloednieuwe mesheftenvisser KG 8 ‘Ensis’ innovatie meer op de agenda.

In het Visserij-innovatiecentrum Zuidwest-Nederland vertelde Johan Baaij over onderzoeksprojecten en testfaciliteiten voor vistuigen. Docenten en leerlingen van de plaatselijke visserijschool sloten aan, en ook het Visserij Innovatie Netwerk kwam aan bod. Het bezoek werd afgesloten bij United Fish Auctions, met aansluitend een half uur durend rondetafelgesprek met de hele keten over de toekomst van de Noordzee en de Noordzeevisserij: aanvoerders (jonge vissers), visafslagen, vishandel/verwerking, wetenschap en het Bestuurlijk Platform Visserij plus Stichting De Noordzee. De focus lag hierbij op de transitie naar een toekomstbestendige, duurzame en rendabele vloot, en ook op de impact van de sterk gestegen bedrijfskosten, de afname van visgebieden en actuele ontwikkelingen op de Noordzee en ook Waddenzee.

,,De visserij is historisch gezien stevig geworteld in de Nederlandse cultuur. De laatste jaren staat de sector onder druk: de ruimte om te vissen wordt kleiner door de Brexit en door een toename van windparken en beschermde natuurgebieden. Ook kampt de visserij met stijgende brandstofkosten en ligt er een grote opgave om de visserij de komende jaren te verduurzamen. Om tot een rendabele duurzame visserij te komen krijgen ondernemers die willen verduurzamen hulp en wordt ingezet op schonere motoren en vangsttechnieken met minder impact op de natuur. De koning brengt met regelmaat werkbezoeken samen met een minister of staatssecretaris. Tijdens deze bezoeken krijgt de koning aan de hand van concrete voorbeelden te zien welke effecten het beleid van de bewindspersoon heeft in de praktijk’’, melden het ministerie van LNV en de Rijksvoorlichtingsdienst.

In oktober schreef Geke van der Sloot na een bezoek met EMK-bestuurders aan de Tweede Kamer de koning een brief (vergezeld van haar single ‘Het lied voor de vissers’). Daarin vroeg de Urker zangeres Zijne Majesteit een bezoek te brengen aan de visserijvloot omdat deze dreigt te verdwijnen als gevolg van hoge brandstofprijzen. Van der Sloot kreeg in november een reactie dat de koning de zorgen in de visserij goed kan begrijpen en haar uitnodiging had neergelegd bij de Dienst Koninklijk Huis. Die dienst beheert de agenda van de koning.

Begin dit jaar was koning Willem Alexander te gast bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en had toen vanuit het NVWA- kantoor een videogesprek met VisNed-voorzitter Jacob van Urk aan boord van de UK 158.


Bijschrift - Flying Focus

Na proefvissen voor Neeltje Jans vertrok de nieuwe KG 8 ‘Ensis’ van Seafarm vorige week woensdag voor het eerst naar zee. Boven Vlieland wordt op mesheften gevist, met een zuigkorf met airliftsysteem. De KG 8 vist volledig in Natura 2000-wateren, wordt diesel-elektrisch aangedreven en is voor een minimale stikstofdepositie uitgerust met een dubbele katalysator. Afgelopen dinsdag werd de eerste vangst gelost. (Foto: Flying Focus)

Nederland, Stellendam, 15-12-2022. Werkbezoek van minister Adema van LNV en Koning Willem Alexander aan de Visserijsector in Stellendam.
Nederland, Stellendam, 15-12-2022. Werkbezoek van minister Adema van LNV en Koning Willem Alexander aan de Visserijsector in Stellendam.
Afbeelding