H Schipper Tamme Bolt is met de ZK 13 nog nooit zo zuidelijk geweest.
H Schipper Tamme Bolt is met de ZK 13 nog nooit zo zuidelijk geweest. WMdH

Garnalenkotters uit de noord in de zuid

Algemeen

SCHEVENINGEN - Het is lang geleden dat een flink aantal garnalenkotters uit de noordelijke provincies voor de Zeeuwse en zelfs Belgische kust viste. Kotters uit Zoutkamp, Lauwersoog, Harlingen, Stavoren, Westdongeradeel, Urk, Harderwijk en Wieringen liggen gedurende de weekenden in Scheveningen, Stellendam en Vlissingen, terwijl de meeste garnalenvangsten op de auto naar Harlingen en Zoutkamp gaan. Willem den Heijer stapte voor een vierluik aan boord.

Dat de vangsten al bijna drie maanden goed tot zeer goed zijn, is ook uitzonderlijk. De meeste ‘garnalenexplosies’ duurden hooguit een paar weken en concentreerden zich ook in een relatief kleiner gebied. Dit najaar is het langs de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust altijd wel ergens bingo.

In de laatste week van oktober visten er maar liefst vijftig garnalenkotters voor de kust van Katwijk en Noordwijk. Krap een week daarvoor was het raak ten zuiden van de Maasvlakte. Na de opleving voor de Katwijkse en Noordwijkse kust was het weer raak ten zuidwesten van de Maasvlakte, en in november verplaatste de visserij zich naar de kust van Walcheren, de monding van de Westerschelde en de Belgische kust. Ook vorige week was het daar nog goed vissen.

Op niveau

In het weekend van 19 en 20 november lagen liefst zeven garnalenkotters uit Zoutkamp in de buitenhaven van Stellendam. Daaronder ook de ZK 13 van Tamme Bolt. Het gros had voor de Zeeuwse kust gevist en een enkeling ook een paar dagen dwars van Zeebrugge.

,,We hebben een paar keer in Scheveningen aangeland, maar de visserij verschoof weer naar het zuiden, waarna we vanuit Stellendam zijn gaan vissen”, aldus Bolt.  Hij had nog nooit zo zuidelijk voorbij de Waterweg gevist, en viste afgelopen week zelfs voor Knokke-Heist. De Zoutkamper schipper constateert dat de garnalen in de zuid goed aan de maat zijn. ,,Daardoor blijft de gemiddelde prijs redelijk op niveau.”

Vierde kwartaal

Voor de mannen uit Groningen en Friesland is het wel een lange rit als zij in Vlissingen of Stellendam aanlanden. Sommigen die dicht bij elkaar in hetzelfde dorp wonen doen aan car-sharing. Dat scheelt in de benzine. 

Bolt: ,,Het is per slot van rekening een behoorlijke rit om op zondagnacht van Zoutkamp naar Stellendam te rijden. Ik meen al gauw een 300 kilometer. In de nachtelijke uren gaat dat wel, maar als je overdag terug moet rijden dan passeer je nogal wat knooppunten.”

Net als zijn collega’s is Bolt blij dat de garnalenvisserij na de zomer is aangetrokken en in het vierde kwartaal zo lang goed blijft. ,,Hadden we wel nodig na een vrij lange zuinige tijd, en al helemaal nu de gasolieprijzen de pan uitrijzen!”

Afbeelding