H Van links naar rechts docent Henk Schaap, leerling Jacob Jan van Duijn, docent Henk Braam en Cor van Wijngaarden.
H Van links naar rechts docent Henk Schaap, leerling Jacob Jan van Duijn, docent Henk Braam en Cor van Wijngaarden. GvdB

Nieuwe brug- en visserijsimulator

Algemeen

KATWIJK – Het zeer realistisch beleven van heel veel scenario’s op zee. Dat kan met de nieuwe brugsimulator van het STC mbo college in Katwijk, die vorige week op feestelijke wijze officieel in gebruik werd genomen.

De oude brugsimulator op de STC-locatie Katwijk was nodig aan vervanging toe. De nieuwe brugsimulator voldoet volgens onderwijsmanager Cor van Wijngaarden aan alle laatste eisen. ,,Er is een visserijmodule geïnstalleerd, zodat de leerlingen heel realistisch op een hektrawler kunnen varen en met echte Simrad-apparatuur pelagisch kunnen vissen’’, aldus een enthousiaste Van Wijngaarden. ,,Vergeleken met de oude simulator kunnen studenten realistischer navigeren en communiceren in verschillende omstandigheden en op een groter aantal schepen en vaargebieden. Daarbij kunnen docenten scenario’s maken met nog meer interactie en mogelijkheden. De handelingen van de student kunnen op het instructeursstation nu ook nog eens beter worden gevolgd.’’ Ook de bodemvisserij kan worden gesimuleerd.

Open Dagen

De nieuwe apparatuur werd vorige week donderdag officieel in gebruik gesteld door Cor Blonk, secretaris arbeidszaken van de PFA. Studenten, docenten en het betrokken bedrijfsleven zijn enthousiast over de realistische weergave en de extra mogelijkheden voor het zee(vis)vaartonderwijs in Katwijk. Bij de instelling ‘slecht weer’ bestaat zelfs het gevaar van echt zeeziek worden…

Op STC-college locatie Katwijk worden mbo-opleidingen voor zeevaart en visserij aangeboden. Meer informatie: stc.nl/katwijk. Of kom naar de Open Dagen op vrijdag 25 november (16.00-20.30 uur) en zaterdag 26 november (10.00-14.00 uur) en vrijdag 3 (16.00-20.30 uur) en zaterdag 4 februari (10.00-14.00 uur).

H Met een blak zeetje of met een koutje…