Afbeelding
Harm ten Napel

Doorstart activiteiten zalmfabriek Van Wijnen

Algemeen

URK/KRIMPEN/SPAKENBURG – De Zalmhuys Group in Urk heeft de activiteiten van concollega H. van Wijnen in Krimpen aan de IJssel en Spakenburg overgenomen. Van Wijnen is het oudste zalmbedrijf van ons land.

Half oktober werd zalmrokerij H. van Wijnen b.v. failliet verklaard. De hoge inkoopprijzen van begin dit jaar terwijl er contractueel geleverd moest worden tegen lagere prijzen deden het bedrijf de das om, weet directeur Harm ten Napel van de Zalmhuys Groep. Ten Napel was er snel bij na uitspraak van het faillissement en noemt de overname ‘een kans’. De zalmrokerij in Krimpen aan de IJssel heeft niet stilgestaan.

H. van Wijnen in Krimpen aan de IJssel is een gevestigde naam in de zalmwereld, met een rijke historie. Het bedrijf produceert sinds 1864 zalmproducten, maar de geschiedenis gaat nog een eeuw verder terug. Het merendeel van de 130 arbeidskrachten heeft gelijk een nieuwe baan aangeboden gekregen. Ten Napel: ,,De activiteiten zijn onder leiding van het bestaande managementteam voortgezet. Van Wijnen wordt een merknaam, en de naam van de fabriek wordt Van Wijnen Smokery.’’

Afgelopen zomer werd in een pand van Mayonna/Kennemervis Groep in Spakenburg nog een nieuwe zalmfabriek door H. van Wijnen in gebruik genomen. Speciaal voor de verwerking van verse zalm voor een Nederlandse retailer en voor de rokerij van H. van Wijnen in Krimpen aan den IJssel. De Zalmhuys Groep zet samen met de Kennemervis Groep als eigenaar van het pand de Spakenburgse activiteiten voort.

In 2018 verwierf investeringsmaatschappij Nimbus een meerderheidsbelang in H. van Wijnen. Marktuitbreiding was het doel van die kapitaalinjectie. Twee jaar eerder beleefde Van Wijnen een heel zwaar jaar met een omzetdaling van dertig procent. In 2019 werd voor het eerst deelgenomen aan de Spakenburgse Visbeurs. Vorig jaar werd een omzet gerealiseerd van 40 miljoen euro.

Uitbreidingen

Voor de Zalmhuys Groep zijn de nieuwe activiteiten bij Van Wijnen de grootste uitbreiding buiten Urk. Eerder werden Affish in Woudrichem (2018), Kok Spaarndam in Raamsdonkveer (2019) en in januari dit jaar Ocean Fish in Wageningen overgenomen. 

Op Urk werden de afgelopen jaren bedrijfspanden overgenomen van Gebr. Kramer (2020) en FishPartners (2021) en voor dochterbedrijf Affish Fresh het voormalige bedrijfspand van Zeevisgroothandel Van Slooten & Partners (2022) gehuurd.

H De nieuw ingerichte zalmfabriek in Spakenburg in een pand van Mayonna/Kennemervis.