H Afgelopen zomer werd de Nieuw-Zeelandse kiwi-kuil uitgetest met de TH 10. De kiwi-kuil heeft een achtereind en kuil van zeildoek. In het eerste deel zijn openingen gemaakt voor ondermaatse vis. De vangst wordt in een zak water aan boord gehesen. (Foto: Pieke Molenaar, WMR).
H Afgelopen zomer werd de Nieuw-Zeelandse kiwi-kuil uitgetest met de TH 10. De kiwi-kuil heeft een achtereind en kuil van zeildoek. In het eerste deel zijn openingen gemaakt voor ondermaatse vis. De vangst wordt in een zak water aan boord gehesen. (Foto: Pieke Molenaar, WMR). WMR

Onderzoekssamenwerking op de beurs

Algemeen

IJMUIDEN/YERSEKE - De visserijsector, wetenschap en maatschappelijke organisaties werken samen in onderzoeksprojecten aan duurzaam visserijbeheer, zoals innovaties om selectiever te vissen en verbetering van de bestandsschattingen. Op het Holland Fisheries Event op 7 en 8 oktober wordt informatie over de (resultaten van de) onderzoekssamenwerking gedeeld.

Vissers en onderzoekers werken al jaren samen aan het verzamelen van gegevens voor het duurzaam beheer van visbestanden en verminderen van effecten van visserij op het ecosysteem. In deze onderzoeken werken verschillende partijen samen aan kennisvragen voor het huidige en toekomstige beheer van de visserij en de communicatie daarover. Financiering van de onderzoeksprojecten vindt plaats vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Trefpunt

Tijdens het Holland Fisheries Event op 7 en 8 oktober zullen daarom twee sessies plaatsvinden in het teken van samenwerking tussen onderzoek, de visserijsector en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is er gedurende het HFE ook een eigen Onderzoekssamenwerking-stand (D2): hét trefpunt om kennis en ervaringen uit te wisselen.

De sessies staan in het teken van verbinding, samenwerking, kansen en innovaties. Wageningen Marine Research, de Vissersbond, ProSea, Stichting de Noordzee en betrokken vissers zullen over verschillende samenwerkingsonderzoeken in gesprek gaan. 

Wat voor onderzoek is er gedaan en waarom? Hoe is het onderzoek uitgevoerd? Wat zijn onze ervaringen? Wat kunnen we hiermee in de toekomst? De sessies zijn laagdrempelig opgezet, met veel ruimte voor het stellen van vragen en in gesprek gaan met elkaar.

De sessie op vrijdag 7 oktober (14.00 - 15.00 uur) gaat in op de onderzoeken rondom Kiwikuil en Flyshoot. In de sessie op zaterdag 8 oktober (12.30 - 13.30 uur) komen Garnalen en Noorse kreeft aan bod. 

,,Dat betekent niet dat we alleen over die specifieke samenwerkingsonderzoeken in gesprek kunnen gaan. Bredere input en vragen zijn welkom’’, aldus Lobke Jurrius en Nathalie Steins van WMR. Aanmelden is niet nodig. ,,We hopen jullie te zien en kijken uit naar al jullie vragen!’’