H Nico van Zantvoort (links) samen met z’n opvolger Peter van den Boomgaard. Rechts medewerker Petri Slagt en de nieuwe assistent-veilingmeester Ronny van Hekke. (Foto's: Yvet Lupgens)
H Nico van Zantvoort (links) samen met z’n opvolger Peter van den Boomgaard. Rechts medewerker Petri Slagt en de nieuwe assistent-veilingmeester Ronny van Hekke. (Foto's: Yvet Lupgens) JdR

Nico van Zantvoort zwaait af als hoofd mosselveiling

Algemeen

YERSEKE – Vandaag (vrijdag 23 september) neemt veilmeester Nico van Zantvoort (66) afscheid van de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke. Het hoofd van de veiling wordt opgevolgd door adjunct-veilmeester Peter van den Boomgaard.

Het was in mei 1984 dat Van Zantvoort hobbymatig in connectie kwam met de Zeeuwse mosselsector. Dat jaar werd de geboren Brabander door het ministerie en het Productschap voor Vis en Visproducten aangesteld als beroepsvalkenier. In die tijd was een roofvogel geen overbodige luxe als je de mossels op de droogvallende Yerseke Bank en de omgeving van de handelsbedrijven aan de Korringaweg wilde vrijwaren van veelvratige vogels.

Al fietsend met een afgerichte valk op de hand stapte Nico destijds ook regelmatig het gebouw van de mosselveiling aan de Dregweg binnen. Zodoende kwam het dat hij in 2004 Hans Kosten als veilmeester mocht opvolgen. Vanaf die tijd heeft hij zich volgens eigen zeggen niet verveeld.

Als hij terugkijkt op z’n loopbaan als veilmeester ziet hij enorme veranderingen. Van Zantvoort: ,,Tegenwoordig worden de meeste partijen in big bags aangevoerd, ook in Zeeland. We analyseren net als vroeger alles, ook als gaat het om kleinere partijen zoals nu, en in tegenstelling tot vroeger vrijwel direct na aankomst. Waar de aanvoer zich voorheen richtte op tijdstippen die door de veiling werden vastgesteld is dit losgelaten en kunnen de medewerkers op ieder moment aanvoer en daarop aansluitend bemonstering verwachten, dus ook in het weekend en in de nachtelijke uren. Digitalisering, automatisering van processen, serviceverlening, privatisering en de uitdrukkelijke wens dat veel bedrijven de gegevens liever voor zichzelf willen houden hebben binnen de veiling veel verandering teweeggebracht.’’

Nico woont in Kruiningen en hoopt in goede gezondheid van z’n oudere dag te kunnen genieten. Op het gebied van ict zoekt hij steeds naar uitdagingen, en hij vermaakt zich graag in de natuur als gepassioneerd imker met de bijen. ,,Ik ben een leergierig persoon en dit zijn zaken die me raken en die ik met veel plezier doe.’’

Opvolger

Als opvolger van Nico is zijn rechterhand Peter van den Boomgaard aangesteld. De roots van Peter liggen ook in de schelpdiersector, maar hij koos in eerste instantie voor een beroep als vrachtwagenchauffeur bij Kotra Logistics in Yerseke.

In 2016 werd Van den Boomgaard aangenomen als assistent veilmeester, als opvolger van Jan Fraanje, om uiteindelijk leiding te gaan geven op de mosselveiling. In het hoogseizoen is dat met zijn vieren, daarbuiten kunnen ze het op de werkvloer met z’n drieën aan. Tussen al die werkzaamheden door wordt ook assistentie verleend bij de inventarisatie en het uitmeten van scheepsladingen tijdens de zaadvisserij.

Peter prijst zich gelukkig dat de contacten met inkopers en kwekers goed zijn. ,,Het is vanuit de 24 uurs serviceverlening, de onafhankelijke monsternames en het door ons op locatie nemen van monsters duidelijk arbeidsintensiever en bewerkelijker geworden. Het werkproces is ook heel anders dan toen ik begon. Er zijn veel technologische innovaties doorgevoerd op de veiling, waaronder ons eigen Pefa-veilsysteem, dat vanaf meerdere devices te raadplegen is en dat de data ter verwerking direct koppelt aan onze administratie. Momenteel werken we aan een digitaal weegsysteem van de big bags op locaties bij de handelsbedrijven waardoor de weeggegevens via een app worden verzonden naar de veiling ter administratieve verwerking. Ingegeven door zowel technologische vernieuwingen als door corona is het aantal kwekers en handelaren dat de veiling bezoekt tijdens een bemonstering sterk afgenomen. Om die reden hebben we foto’s toegevoegd aan de bemonsteringsgegevens. Beeldmateriaal is een dusdanige toevoeging aan de bemonsteringsgegevens dat we dit nu ook terugzien op visveilingen.’’

Veel veranderingen dus in de mosselsector, zowel in de wijze van aanvoer als op de werkvloer. En de veilklok? ,,Die staat volledig stand-by voor gebruik, maar heeft dit seizoen tot nu toe alleen tijdens het testen gedraaid!’’

Welkom

Op 23 december 1985 opende Nico van Zantvoort de deur bij het Productschap Vis in Yerseke. Op vrijdag 23 september 2022 - vandaag - doet Nico de deur van zijn kantoor dicht bij de Nederlandse Mosselveiling om van zijn pensioen te genieten.

Iedereen is tussen 10.00 en 13.00 uur van harte welkom in de mijnzaal in Yerseke om Nico te bedanken voor 37 jaar inzet, betrokkenheid en wat hij al die jaren voor de mosselsector heeft mogen betekenen.

Peter van den Boomgaard (40) wordt officieel als nieuwe veilingmeester gepresenteerd.