Afbeelding
Fish International Bremen

Brave visbeurs in Bremen

Algemeen

BREMEN – Fish International moest het dit jaar niet van de kwantiteit maar van de kwaliteit van de bezoekers hebben. Meer dan 300 bedrijven uit 27 verschillende landen presenteerden zich van zondag 4 tot en met dinsdag 6 september op deze tweejaarlijkse visbeurs in het Duitse Bremen, waaronder tientallen Nederlandse bedrijven.

Op de 18de editie van deze beurs werden nieuwe visproducten en de nieuwste technologie voor visverwerking en viskweek gepresenteerd. Er was een uitgebreid lezingenprogramma, onder meer over hoe klimaatverandering van invloed is op de visindustrie en op de visbestanden en over de opkomst van plantaardige visvervangers. De Noorse Seafood Council ging in op de vraag welke mogelijkheden er zijn om de consumptie van vis in Duitsland te vergroten. 

Nederlandse bedrijven namen een prominente plaats in. In de stand van het Nederlands Visbureau waren Neerlandia Urk, Roem van Yerseke, Kingfish Zeeland, Krijn Verwijs Yerseke en De Meulemeester vertegenwoordigd. De stand van Parlevliet & Van der Plas was een verzamelstand, met dochterondernemingen Ouwehand Visverwerking, Platvis Holland, Profish Food en Heiploeg, de Duitse dochters Deutsche See en German Seafrozen Fisch en tevens Mercuur Zeevishandel.

Verspreid over de beursvloer stonden verder Adri & Zoon, AFFISH (FRESH), Alltech Coppens, ASC en MSC, Bolidt Kunststoftoepassing, De Koeijer Transport, Dulk Haasnoot Seafood/Cornelis Vrolijk, Eastern Fisheries Europe, Fish4ever, Fisherman´s Choice, Golden Ocean, J. Kloos-Holland, Kramers’ Seafood, Leroy Seafood, Niverplast, Ocean Choice International, Ocean Fish, Phaff Export Marketing, Seafood Connection, Seafoodchoice, The Crushi, Transport Vooruit, VGE, Vishandel Gebr. Ras, Visscher Seafood, Zalmhuys Group en Zeelandia Van Belzen.

Voor De Meulemeester uit Yerseke was het de eerste keer op deze beurs. Inkoper/verkoper Naïm Breen: ,,De Meulemeester bestaat al sinds 1870, maar tot begin dit jaar hadden we nooit aan beurzen gedaan. Vanwege de opening van de Amerikaanse markt voor onze schaal- en schelpdieren stonden we in maart dit jaar op de visbeurs van Boston, en nu dus in Bremen. En volgende maand gaan we ook naar de Visbeurs in Spakenburg.’’ Vooral met de oesters trok de stand veel bekijks in Bremen. Over het algemeen was het een rustige beurs volgens Breen. ,,Maar het gaat om de serieuze aanloop, en die hadden we. Met name de maandag was een goeie dag.’’

Directeur Gerbrand Voerman van Dulk Haasnoot Seafood merkt ook op dat het aantal bezoekers minder was. ,,Maar de doelgroep, met name de groothandels en de industrie, komt toch altijd wel’’, aldus Voerman. In de stand werden onder meer machinaal gepelde garnalen gepresenteerd. ,,Die vielen in goede aarde. Ook bij de noord-Duitsers. En die kunnen het weten.’’

Directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau beaamt de woorden van Breen en Voerman. ,,De kwaliteit van de bezoekers was goed; daar hoor ik van de standhouders alleen maar positieve geluiden over. Maar het was verder een wat brave, rustige beurs’’, aldus Leewis. Vanwege corona was de beurs verplaatst van februari, de gebruikelijke maand, naar september, en dat kwam agenda-technisch minder goed uit. Daar kwam bij dat het supermooi weer was en nog vakantietijd. Dat de openingsdag op een zondag valt, werkt volgens Leewis ook niet mee. Die dag is ooit gekozen om de (kleinere) visgroothandels op hun vrije dag de gelegenheid te geven de beurs te bezoeken. Maar veel Nederlandse stands zijn op zondag nog dicht, wat z’n weerslag heeft op de hele beurs. ,,Daaraan zou de organisatie toch eens consequenties moeten verbinden.’’

Azië

Nederlandse bedrijven vinden we ook op de visbeurs Seafood Expo Asia, die van 14 september tot vandaag (vrijdag 16 september) plaatsvindt in Singapore. Op deze beurs staan Almacore, Krijn Verwijs, Primstar, Visscher Seafood en Zalmhuys Group.

H Oesters speelden de hoofdrol op de stand van De Meulemeester.
H Zeelandia/Van Belzen had een imponerende stand.
H De stand van Dulk Haasnoot Seafood, onderdeel van Cornelis Vrolijk. Zowel Haasnoot als Den Dulk zijn bekende namen in de Duitse viswereld, evenals het merk Neptunus.