H Het zeilschip 'Fantastiko' van Sea Rangers. (Foto: Flying Focus)
H Het zeilschip 'Fantastiko' van Sea Rangers. (Foto: Flying Focus) Flying Focus

Heimelijke controle op het Friese Front

Algemeen

DEN HAAG – Vissersschepen op het Friese Front worden vanaf deze week heimelijk vanaf het zeilschip ‘Fantastiko’ extra gecontroleerd.

Het ministerie van LNV heeft opdracht gegeven aan Sea Ranger Service in Utrecht om visserijactiviteiten in het Friese Front vast te leggen ter voorbereiding op aankomende restricties in dit zeegebied. Het gaat specifiek om de (elkaar deels overlappende) gebieden die zijn aangewezen in het kader van de Vogelrichtlijn (voor bescherming van de zeekoet) en de Kaderrichtlijn Water (voor herstel van de zeebodem). 

3 mijl afstand

Van de vissersschepen en visserijactiviteiten worden door Sea Ranger Service foto’s gemaakt en met gegevens over koers, snelheid en zichtbaarheid op AIS dagelijks doorgestuurd naar de wal. De ‘Fantastico’ houdt minimaal 3 mijl afstand van de vissersvaartuigen. Gebruik wordt gemaakt van drones en een camera met lange afstandslens zonder te flitsen, om zo geen onnodige aandacht op zee te trekken. De bemanning heeft tijdens workshops eind juli en begin augustus uitleg gekregen over gebruikte visserijmethoden.

Het gaat om een proef van half augustus tot eind oktober. In de opdrachtformulering voor de ‘Pilot monitoring beschermde gebieden 2022’ staat over pr-afspraken dat er gedurende deze 2,5 maand durende monitoringsperiode niets gemeld zal worden aan derden. Ook staat daarin dat de opdracht na ruim vijf jaar onderhandelen tot stand is gekomen, en deze Sea Ranger Service de kans geeft ,,haar inzet aan te tonen en zo capaciteit te vergroten in beschermde zeegebieden ten behoeve van naleving en natuurbescherming.’’

De doelstelling van Sea Rangers is het beschermen en onderhouden van natuurgebieden op zee. Op de website formuleert Sea Ranger Service haar missie als volgt: ‘Herstel van 1 miljoen hectare natuur in zee voor 2040 en opleiding van 20.000 jongeren om een maritieme carrière te starten.’ Om het beheer van de wereldoceanen te verbeteren worden onder andere offshore-diensten aangeboden. Het werkgebied is momenteel nog beperkt tot de Noordzee.

Sea Ranger Service is in 2016 opgericht door de Nederlandse natuurbeschermer en ondernemer Wietse van der Werf. Met als motivatie: extra capaciteit die nodig is om het groeiende aantal beschermde gebieden (MPA’s) in de oceanen beter te beschermen. In 2020 ontving Sea Ranger Service 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij voor het project ‘Bescherming van zeeën en oceanen’. In 2019 werd de ‘Fantastico’ gepresenteerd voor natuurbehoud op de Noordzee. Concreet: onderzoek naar plasticvervuiling, zeewierteelt en natuurherstel. Met verschillende overheidsinstanties (in en buiten Europa) is Sea Ranger Service naar eigen zeggen in gesprek om beheerpilots in beschermde zeegebieden op te zetten.

Onzinnig

De ‘Fantastiko’ lag deze week gereed in de haven van Den Helder. Plaatselijk afslagdirecteur en PO-adviseur Pim Visser spreekt over een ‘totaal onzinnige actie’. ,,Beetje koekeloeren vanaf een zeilboot. Hoe bedenk je het? WMR, NVWA en Kustwacht hebben alles: VMS, logboeken, radarbeelden. Sea Rangers kreeg eerder al in 2018 een onderzoeksopdracht van toenmalig LNV-minister Schouten voor taken op de Noordzee. Subsidie? Zoals ik het nu hoor doen ze de naam van het zeilschip eer aan. Het lijkt haast wel een grap.’’