Afbeelding
C. Hameeteman

Hypermodern Wieringer krabbertje

Algemeen

DEN OEVER/ZOUTKAMP – De hekkotter ZK 18 wordt omgebouwd tot een moderne Wieringer krabbenvisser. ,,We hebben er veel zin in!’’

Stefan Tijsen (WR 29) begint een nieuwe visserijonderneming en koopt daarvoor de ZK 18 ‘Liberty’ voor de krabbenvisserij. Komende week wordt bij de notaris in Leens getekend. De bijna 19 meter lange Zoutkamper hekkotter wordt door Tijsen omgenummerd in WR 147 ‘Anna-Lotte’. De transactie is tot stand gebracht via De Elburger Scheepsbemiddeling.

Met ingang van augustus komt de ex-ZK 18 bij Luyt voor de kant om in vier weken tijd omgebouwd worden. ,,We maken er een hypermodern krabbertje van, zonder dat we aan boord aan de zware potten hoeven te tillen. Helemaal geautomatiseeerd. Daarvoor ontwikkelen we in samenwerking met Patrick Koopman van Luyt en Melle de Boer een speciale rvs-pottenmachine’’, vertelt Tijsen.

De 32-jarige Tijsen vist sinds vorig jaar met de WR 29 al op krabben. Eerst in combinatie met de garnalenvisserij, maar sinds afgelopen voorjaar full-time als krabbenkotter. De WR 29 blijft voorlopig in de vaart. Bemanningsleden kunnen rouleren; naast Stefan, broer Daan (27) en vader Pieter zijn dat de kameraden Roman Veeman en Merijn Boer.

Met de WR 29 zet Tijsen momenteel zo’n 850 potten in zee. Mede dankzij het grotere achterdek en de pottenmachine kan de WR 147 straks fors opschalen met het aantal krabbenpotten.

Vorig jaar ontving de Wieringer visser toenmalig LNV-minister Carola Schouten aan boord van de WR 29 en deelde hij met haar zijn plannen voor passieve visserij. Wij willen visserman blijven en zullen ons dus moeten aanpassen aan een veranderende Noordzee, was en is de boodschap van Tijsen.

Plannen voor nieuwbouw met elektrische voortstuwing heeft Tijsen geparkeerd. ,,We kunnen niet wachten op eventuele innovatiesubsidie. Dat duurt allemaal veel en veel te lang.’’

Rispens

De Zoutkamper verkoper Johan Rispens wacht de discussie rond stikstof af alvorens te investeren in een vervangende garnalenkotter. Voorlopig gaat hij samen met Bert Zijlstra op de ZK 8 ‘Hunsingo’ van de Rousant vissen. 

Afgelopen week maakte Rispens de laatste reis met zijn ZK 18 ‘Liberty’, het van origine Belgische vaartuig waarmee hij twintig jaar heeft gevist.

Afbeelding