Afbeelding
GH

Applaus voor de visserman

Algemeen

STAVOREN – Een dik applaus voor de vissermannen en hun gezinnen. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas vroeg daar vrijdagmiddag op een zonovergoten en volle havenkade van Stavoren om. Dat was niet tegen dovemansoren. ,,It giet oan’’, zo opende Van der Plas de visserijdagen in het Friese vissersstadje. Het populaire kamerlid dat opkomt voor de Nederlandse voedselproducenten ter land en ter zee - eerder in de week bracht ze een werkbezoek aan de Zeeuwse visserij - was eregast en bleef twee dagen op het visserijfeest.

Visserijkoningin afgelopen weekend was Marije Wouda, dochter van IJsselmeervisser Klaas Wouda (ST 21) en zus van garnalenvisser Peke (ST 25). Femke Visser vergezelde Wouda als hofdame.

Het mooie vlootje van Stavoren is dit jaar uitgebreid met de staandwantkotter ST 6. Vorig jaar kwam er de garnalenkotter ST 28 (ex-UQ 17) bij. Daartegenover staat dat de IJsselmeerkotter ST 8 is afgestoten.

De visserijdagen in Stavoren trekken veel collega-vissers. Zo ook dit jaar; collega’s uit Den Oever, Harderwijk, Makkum, Volendam, Zoutkamp, Urk en Enkhuizen stoomden op naar Stavoren. De meesten deden zaterdagmiddag ook mee met de vlootschouw.

Ex-visserman René Zwaan presenteerde op de visserijdagen zijn boek ‘Staverse Vissersvloot’, een compleet overzicht vanaf 1883 tot 2022. Het is het fraaie resultaat van een uit de hand gelopen hobby, zie de gelijknamige Facebookpagina. Zwaan viste zelf tot 2013 op de eigen garnalenkotter ST 1 (de huidige ZK 20), nu is hij een van de havenmeesters in Scheveningen. 

In het ruim driehonderd pagina’s tellende boek is voor elk Stavers vissersvaartuig ooit een pagina ingeruimd. Het hoogste nummer is ST 80. Naast statistieken en veel foto’s bevat het boek lezenswaardige hoofdstukken over de afslag, de visserijvereniging, de werven, de IJsselmeervisserij en garnalenvisserij. Een uitstapje maakt Zwaan met een artikel over de aanvaring van de Noordzeekotter UK 15 met de IJsselmeerkotter ST 1 van zijn opa en vader in mei 1973. De nagelnieuwe IJsselmeerkotter zonk en werd dezelfde week geborgen. Meer info:

mail@staversevissersvloot.nl

Afbeelding
Afbeelding