H De BRU 20 draait met doosjes met 170.000 opgekweekte pootaaltjes aan boord de werkhaven van Bruinisse uit. (Foto's: Norbert Jeronimus)
H De BRU 20 draait met doosjes met 170.000 opgekweekte pootaaltjes aan boord de werkhaven van Bruinisse uit. (Foto's: Norbert Jeronimus) Norbert Jeronimus

Nederland weer rijker aan palinkjes

Algemeen

BRUINISSE/UITWELLINGERGA – Onder leiding van Stichting DUPAN is afgelopen weken door beroepsvissers ruim duizend kilo pootaal uitgezet in Zeeland en Friesland. Tweemaal 170.000 stuks.

De pootaal betreft Franse glasaal die opgekweekt is bij Palingkwekerij Koolen in Bergeijk, onderdeel van de Nijvis Groep. Van glasaaltjes gaan ruim drieduizend stuks in een kilo, de pootaaltjes zijn tien keer zwaarder.

Vrijdag 20 mei werd in Bruinisse de eerste zending van 170.000 pootaaltjes met de BRU 20 uitgezet op de Grevelingen. Vooraf bracht een Europese delegatie een werkbezoek aan de Brabantse kwekerij, waaronder SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

,,Nederland behoort tot de landen met de grootste palingvissers én palingkwekers van Europa. Ons land heeft dan ook een voorbeeldfunctie, ook als koploper in milieu- en welzijnsvriendelijke palingkweek’’, stelt Ruissen. Medio juli staat er in het Europees Parlement een conferentie gepland over de paling en de EU-verordening. ,,Prachtig hoe glasaal hier in Nederland wordt opgekweekt en voor een deel weer uitgezet. Er is geen reden voor een stop op de palingvisserij, maar we kiezen voor verantwoord beheer. De inzet van de SGP is om de bestaande EU-regels voor paling te behouden. Als we deze verordening overboord gooien, verliezen we een sector èn veel gezonde paling!”

De (buitenlandse) delegatie politici en beleidsmakers uit Brussel reisde vervolgens de paling achterna naar de werkhaven van Bruinisse. Voor de aankoop van de palinkjes wordt namelijk steun verleend vanuit het Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds (EMVAF). Het doel is met de uitzet uiteindelijk ook de uittrek van schieraal te verhogen, in lijn met de doelstellingen uit de Europese Aalverordening en de nationale implementatie daarvan via het Aal Beheer Plan. Eerder dit jaar is in Noord-Brabant en ook Zeeland en Fiesland glasaal uitgezet.

DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn legt ten overstaan van de EU-delegatie nogmaals uit waarom de uitzet van jonge paling nodig is. ,,Paling kent een bijzondere levenscyclus. Palinglarven worden ver weg geboren in de Sargassozee. Na een reis van 6.000 km komen ze als glasaal aan bij de Europese kusten om op te groeien in de binnenwateren. Maar die kusten zijn door menselijk ingrijpen haast ondoordringbaar geworden voor de jonge palingen. Daarom wordt een deel van de glasaal die zich in Frankijk aan de kust massaal ophoopt, door DUPAN uitgezet als glasaal of als pootaal.’’

Friesland

Woensdagmorgen 25 mei reisde coördinator Magnus van der Meer namens DUPAN naar Uitwellingerga. Daar werden centraal bij binnenvisser Leo Kloosterman ook nog eens 170.000 pootaaltjes verdeeld onder de Friese palingvissers. Volgens tijdschema werden deze tussen 12.00 en 13.30 uur door alle twaalf actieve leden van de Friese Bond van Binnenvissers opgehaald: 510 kilo in ruim honderd doosjes. Pascal Sannes haalde als eerste de meeste dozen op voor uitzet op het Tjeukemeer. Paul Boersma (Anquila Fishing), mede-coördinator en eerder voor hand- en spandiensten ook aanwezig in Bruinisse, nam de laatste vijf doosjes mee voor uitzet van 25 kilo op vijf locaties tussen zijn woonplaats Leeuwarden en Harlingen.

Geen afgesloten water

Stichting DUPAN is door de overheid aangewezen om de palinguitzet in Nederland te coördineren. In de Stichting DUPAN werken kwekers, vissers en handelaren samen om de palingstand in Nederland te bevorderen. 

Voor de uitzet schakelt DUPAN beroepsvissers in en er vindt ook toezicht plaats. De uitzetgebieden worden door de overheid geselecteerd, gelet op de doelstelling mogen dat geen afgesloten wateren zijn. Het ministerie van LNV betaalt mee. 

Medefinanciering vindt plaats door het Eel Stewardship Fund. Vanuit dit ESF-fonds investeert DUPAN in palingherstel – bijvoorbeeld met het over de dijk zetten van schieraal - en wetenschappelijk onderzoek. 

H De Brusselse delegatie bij Palingkwekerij Koolen en aan boord van de BRU 20 werd begeleid door Stichting DUPAN en de internationale Sustainabele Eel Group, die zich beijvert voor palingherstel met behoud van de palingketen. De Nederlandse palingbioloog Willem Dekker is wetenschappelijk adviseur van de SEG. Op de foto tonen DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn en coördinator Magnus van der Meer de uit te zetten pootaaltjes.
H Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) in gesprek met William Swinkels, CEO en mede-eigenaar van de Niijvis Groep. De Nijvis Groep is uitgegroeid tot een groep van kwekerijen (tot met een kwekerij in Marokko), rokerijen en vishandel; alles met de focus op paling. Swinkels is blij met de bestaande EU-verordening voor paling. ,,Mede hierdoor is er meer paling en tegelijk meer visserij, een win-win dus.’’ (Foto: Kees Bos)
H Paling/wolhandkrabvisser Paul Boersma van Anquila Fishing in Friesland verzorgt de communicatie tussen DUPAN en de vissers bij palinguitzet.