Afbeelding
Marcel Coster

Geen financiële steun voor vissersvloot

Algemeen

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid een verzoek van de leden Van der Plas (BBB) en Van Haga aan de regering verworpen om vissers financieel te compenseren.

Twee maanden geleden gaf de Europese Commissie groen licht voor 35.000 euro staatssteun uit het Europees Visserijfonds per bedrijf. Van der Plas en Van Haga dienden een motie in, met het verzoek om dat bedrag aan Nederlandse visserijbedrijven toe te kennen om zo de vloot voor een financiële catastrofe te behoeden. Niet meer dan 32 van de 150 volksvertegenwoordigers gaven donderdag steun aan die oproep. Alle vier regeringspartijen stemden tegen, terwijl CDA’er Boswijk eerder in de week nog kamervragen stelde over het uitblijven van financiële steun voor de visserijbedrijven.

Moties met dezelfde strekking voor steun aan glastuinbouwers en agrarische bedrijven werden eveneens met grote meerderheid door de Tweede Kamer verworpen.

Kabinetslijn

Bij de schriftelijke behandeling van de Landbouw- en Visserijraad stelden de regeringspartijen VVD en CDA en ook de SGP zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van de Nederlandse kottervissers en werden vragen gesteld over de vertraging van de saneringsregeling. Zonder toestemming van de Europese Commissie is openstelling niet aan de orde, reageert LNV-minister Staghouwer.

Over de hoge brandstofprijzen merkt Staghouwer op dat hij de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de visserijsector nauwlettend in de gaten houdt en dat Wageningen Economic Research in zijn opdracht onderzoek doet. Staghouwer is zich bewust van de moeilijkheden, in meerdere sectoren die worden geraakt door hoge brandstofkosten. De kabinetslijn wordt herhaald: nationale compensatie is niet aan de orde. En ook wordt herhaald dat het inzetten van Europees geld voor de visserij ten koste zou gaan van innovatiegeld. ,,Daarnaast kan compensatie de vraag naar fossiele energie stimuleren. Dit gaat in tegen de kabinetsambitie op zowel verduurzaming van het Nederlandse bedrijfsleven als op het streven energieonafhankelijk te worden van Rusland. Daarom ben ik niet voornemens om van deze compensatiemogelijkheid gebruik te maken’’, schrijft Staghouwer.

De ChristenUnie vraagt naar het pulsonderzoek. Verwezen wordt naar het promotieonderzoek van dr. Pim Boute waarin wordt geconcludeerd dat het pulsverbod vanuit het oogpunt van dierenwelzijn geen zin heeft gehad. Het ministerie van LNV is in contact met Boute over diens wetenschappelijk onderzoek.

Duitsland

In Duitsland is inmiddels door de Bondsdag besloten dat visserijbedrijven tot 35.000 euro kunnen krijgen ter verlichting van de sterk gestegen bedrijfskosten op alle fronten. De bedragen per visserijbedrijf liggen tussen 450 euro voor een bootje (minder dan 10 meter) met vaste vistuigen tot 24.000 euro voor een boomkorvaartuig van 18 tot 24 meter en 35.000 euro voor vissersschepen langer dan 24 meter (pelagisch, passief, bodemvisserij, boomkor, mosselvisserij). In totaal is met deze steunmaatregel een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid. Visserijbelangenorganisaties dringen aan op snelle uitbetaling, maar dat lijkt pas vanaf half juni te kunnen gebeuren.

Noodkreet

De Nederlandse producentenorganisaties, Visfederatie en visafslagen hebben afgelopen woensdag in een nieuwe brandbrief een dringend beroep op LNV-minister Henk Staghouwer gedaan om de helpende hand te bieden. ,,Dit is echt een noodkreet!’’

Vissen is voor het gros van de vloot niet meer rendabel met gasolieprijzen rond een euro. ,,De kotters die nog wel uitvaren doen dat in de wetenschap dat er zwaar verlies wordt geleden met het argument om de kostbare bemanning niet te verliezen.’’

Verwezen wordt naar financiële steun die Franse, Belgische en Duitse vissers wel van hun overheden ontvangen.

Voor steun aan de Nederlandse kottervloot wordt door de visketen een bedrag van 10 miljoen euro begroot, wat het verschil kan maken tussen doorgaan of stoppen van visserijbedrijven.