H Flinke groeispurt en mooie vleespercentages afgelopen mosselseizoen. (Foto's: Mosselbureau)
H Flinke groeispurt en mooie vleespercentages afgelopen mosselseizoen. (Foto's: Mosselbureau) Mosselbureau

Jaaromzet op mosselveiling dik gestegen

Algemeen

YERSEKE - De mosselveiling in Yerseke heeft een mooi seizoen achter de rug. Het mosselseizoen 2021-2022 is afgesloten met een totale aanvoer van 333.840 mosselton voor bijna 66 miljoen euro, dankzij een flinke prijsstijging de hoogste omzet sinds jaren. 

De jaaromzet steeg met ruim 20 miljoen euro, bijna vijftig procent meer ten opzichte van het seizoen 2020-2021. De gemiddelde tonnageprijs ging dankzij mooie vleesgewichten omhoog van 143,94 naar 197,50 euro per honderd kilo. Het gemiddelde vleesgewicht kwam uit op 31,2 kilo, wat jarenlang niet is gezien. De aanvoer was 6 procent hoger in vergelijking met het voorgaande seizoen.

De autonome kweekbedrijven waren verantwoordelijk voor 55,5 procent (185.345 ton) van het totale aanvoercijfer. De overige 44,5 procent (148.495 ton) werd aangeboden door de schepen van kwekers/handelaren. 

Gros uit Zeeland

Het leeuwendeel van de aangevoerde mossels (247.180 ton) kwam uit de Oosterschelde. De Zeeuwse zwarte schelpdieren noteerden bij een gemiddeld vleesgewicht van 30,7 procent en stukstal van 180 per 2,5 kilo een gemiddelde tonnageprijs van 212,06 euro.

Het aanbod uit de Waddenzee ligt met 86.660 ton aanzienlijk lager. Er werd een gemiddeld vleesgewicht genoteerd van 32,6 procent bij een stukstal van door de bank genomen 189. De middelprijs van de wadmossels kwam uit op 155,97 euro.

De meeste Zeeuwse mossels werden in juli (67.646 ton) en augustus (56.804 ton) aangeland. De aanvoer uit de Waddenzee begon in juli met 3.100 ton en scoorde in de maand november het hoogst met 22.661 ton. Vanaf februari was er geen aanvoer meer uit het noorden. 

Hoofd mosselveiling: GOEDE GEVOELENS MOSSELKWALITEIT EN MOSSELPRIJZEN

Veilingmeester Nico van Zantvoort en zijn opvolger Peter van den Boomgaard geven een gezamenlijke terugblik op het achterliggende mosselseizoen.

,,Op vrijdag 4 juni 2021 werd de eerste partij mosselen uit de Hammen in de Oosterschelde voor verwerking in Yerseke aangevoerd, mosselen van rond de 80 stuks in een kilo en 28 procent vleesgewicht en, zeker voor de tijd van het jaar, mooi van kleur. In de dagen en weken daarop volgden meer partijen uit dit gebied, en al gauw werd duidelijk dat zowel de kwaliteit als de grootte en kleur ook in de andere gebieden met voldoening vooruitgang boekten.

Met voorzichtige schattingen van zo’n 25,5 miljoen kilo aan consumptiemosselen aan voorraad op de kweekpercelen, waarvan een flink deel ook nog een flinke groeispurt moest zien te maken om überhaupt in aanmerking te komen voor afzet op de markt, werd de aanvoerverwachting stevig getemperd. De praktijk leert immers dat er altijd wel een gerede kans op tegenslag om de hoek komt kijken.

Maar soms zit het over een brede linie en lengte ‘gewoon’ mee. De kwaliteit groeide uit naar een niveau waar zowel aanvoer en verwerking als afzet heel goed mee uit de voeten kon. Op de aanvoer terugkijkend is er op veel plaatsen leuk schot gevangen van de uitgezaaide halfwasmosseltjes, met prijzen die bij veel kwekers tot tevredenheid stemden. Alles bij elkaar een seizoen waar menigeen met gepaste trots en een goed gevoel op terug kan kijken.

Met een totale aanvoer van de Nederlandse productiegebieden van 33,4 miljoen kilo met een gemiddeld stukstal van 183, een gemiddeld vleesgewicht van 31,2% en prijs van 197,50 euro per ton kan het seizoen 2021-2022 worden afgesloten.’’

H Emmertjes met een inhoud van 2,5 kilo mosselen bestemd voor bemonstering op de veiling.
Afbeelding