H De UK 95 vist sinds een jaar met rubberstrengen en twisters/bolkopjes in plaats van wekkerkettingen. Het steekt nauw met het netontwerp en de ophanging en hoek van de twisters. In de laatste configuratie hangen de twisters in een rechte lijn naast elkaar. De UK 95 heeft de vissnelheid teruggeschroefd naar maximaal 4,5 mijl. Afgelopen weekend werd ter vergelijking één van de twee boomkortuigen met sloffen vervangen door sumwings.
H De UK 95 vist sinds een jaar met rubberstrengen en twisters/bolkopjes in plaats van wekkerkettingen. Het steekt nauw met het netontwerp en de ophanging en hoek van de twisters. In de laatste configuratie hangen de twisters in een rechte lijn naast elkaar. De UK 95 heeft de vissnelheid teruggeschroefd naar maximaal 4,5 mijl. Afgelopen weekend werd ter vergelijking één van de twee boomkortuigen met sloffen vervangen door sumwings. Jan de Boer

Twist-fishing: hoop in bange dagen

Algemeen

URK – De UK 95 experimenteert al bijna 2,5 jaar met rubberstrengen in plaats van wekkers, een jaar in combinatie met bolkoppen ofwel twisters. In bange dagen gloort er nu hoop voor bokkers dankzij deze zogeheten twist-fishing. De begeleidende regiegroep doet een dringend beroep op de overheid om innovatiegeld met de daad beschikbaar te stellen voor een versnelling. Met meer schepen kan sneller worden geleerd.

De laatste weken doet de UK 95 het in verhouding goed, met besommingen van 34.000 tot 46.000 euro (de gemiddelde weekbesomming in het eerste kwartaal was slechts 23.000 euro) bij een brandstofverbruik van maximaal 20 ton voor een vijfdaagse visreis. Dat valt ook collega-bokkers op, waarvan het gros 5-7 ton gasolie per etmaal verbruikt. Dat scheelt nogal met gasolieprijzen van 90 cent tot 1 euro per liter. En dus krijgt de Visserijcoöperatie Urk nu ineens aanvragen van reders voor twisters en rubberstrengen om op die manier de energiekosten te drukken. Maar geadviseerd wordt de boot vooralsnog af te houden, en daar krijgt de VCU volgens directeur Lourens de Boer veel commentaar op.

Vallen en opstaan

,,Er is de afgelopen jaren geen week voorbij gegaan dat we niet iets hebben aangepast aan de tuigen. De ontwikkeling van twist-visserij is er dus eentje met vallen en opstaan, want er zijn dus ook veel reizen geweest met een besomming van nog geen 15.000 euro. Nu is het eindelijk een paar weken goed, maar dat is een momentopname op het huidige bestek nabij de Falls. Dat willen we natuurlijk proberen vast te houden op andere visgronden, graag zo breed mogelijk op de hele Noordzee en voor de hele vloot als het kan. Daarvoor is begeleiding en ook wetenschappelijke onderbouwing nodig. Wij denken dat dat niet lukt als nu ieder voor zich gaat experimenteren. Zie daarvoor de reisjes met de UK 152 en UK 147 vorig jaar en eerder de UK 149, die na enkele weken met twisternetten alweer moesten opgeven. Daarom hebben we een gesprek gehad met het ministerie van LNV en gevraagd een versnelde procedure voor innovatiesubsidie op te starten, zodat we met meer schepen gecontroleerd aan de slag kunnen. Het ultieme doel is niet alleen een rendabele tongvisserij, maar ook een groen label voor twistfishing zonder wekkers. Dat is van enorm belang nu de bodemvisserij steeds verder in de hoek wordt gezet’’, zeggen De Boer en Kees Taal, beiden lid van de regiegroep. Taal maakte deze week de overstap van rederij Quotter naar Wageningen Economic Research. 

Wat de regiegroep betreft ligt nu de bal bij LNV-minister Henk Staghouwer, die zelf de visserij heeft opgeroepen met goede initiatieven te komen en gezegd heeft dat daarvoor innovatiegeld beschikbaar is. ,,De nood is hoog, we moeten zo snel mogelijk naar minder gasolieverbruik.’’

Toen schipper Jan de Boer van de UK 95 eind 2019 moest stoppen met pulsen is vanaf 2020 gelijk een start met rubberstrengen als alternatief gemaakt. Samen met collega’s was daarvoor bij de RVO een aanvraag ingediend voor de subsidieregeling Innovatie Prestatie Contracten (IPC). De maximale subsidie voor deelnemers was destijds 20.000 euro. In 2020 werd gelijk een nieuwe aanvraag ingediend voor een vervolg-IPC toen de subsidie per deelnemer was opgehoogd naar maximaal 125.000 euro. En vorig jaar volgde een derde IPC-aanvraag. In die IPC’s participeren ook de UK 147, UK 195 en UK 87.

Informatie

Zaterdagmorgen 14 mei organiseert de regiegroep bij de VCU aan de Vliestroom een informatiebijeenkomst voor belangstellenden voor twist-fishing in gecontroleerd verband. Aanvang: 09.30 uur. Alle ogen zijn intussen gericht op minister Staghouwer. ,,Haast is geboden!’’

Afgelopen week werden in het Visserijinnovatiecentrum op de haven van Stellendam testen met twisters uitgevoerd. Ook vonden deze week 9 (geluids)testen met de waterspray in het waterbassin plaats.

Afbeelding