Afbeelding
GvdB

WMR en Jaczon in het Visserijinnovatiecentrum

Algemeen

STELLENDAM – Wat doet het waterspraytuig precies op de zeebodem, hoe diep dringen de waterstralen het sediment in? Afgelopen maand zijn in de waterbak van het Visserijinnovatiecentrum Zuidwest-Nederland uitgebreide modelproeven gedaan.

Gedurende twee dagen werden 69 variaties uitgetest, zegt projectleider Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research. De variaties betreffen verschil in treksnelheid, waterdruk, nozzlehoogte en – diameter en spuitrichting. Alle data worden nu nog uitgewerkt.

Molenaar werd bijgestaan door zijn WMR-collega Allard van Mens, namens rederij Jaczon door André ’t Mannetje en namens het Visserijinnovatiecentrum door Robert Zwagemaker.

Rederij Jaczon heeft vorig jaar november met de SCH 63 een pauze ingelast in de praktijkreizen met het innovatieve waterspraytuig. Bij het VK werd een verzoek ingediend om ook in Britse wateren met dit alternatieve tongvistuig te mogen vissen. Op dat verzoek is nog geen reactie gekomen. Het projectteam overlegde deze week over het vervolg van het watersprayproject.

Afbeelding
Afbeelding