Europeche
Europeche

European Bottom Fishing Alliance

Algemeen

BRUSSEL – De nieuwe visserijcoalitie tegen het verbod op bodemvisserij is vorige week voor het eerst naar buiten getreden. Europees Visserijcommissaris Sinkevicius werd bijgepraat door visserijvertegenwoordigers uit heel Europa.


European Bottom Fishing Alliance, afgekort EBFA, vertegenwoordigt bij de voorgenomen officiële oprichting visserijorganisaties uit 14 EU-lidstaten, waarbij zo’n 8.000 schepen en meer dan 22.000 visserman zijn aangesloten. Volgens voorzitter Javier Garat van koepelorganisatie Europêche, de organisator van de ontmoeting met Sinkevicius, zijn die goed voor 1 miljoen ton vis (een kwart van de totale aanlandingen in de EU in volume en 40 procent van de omzet). 


De EBFA maakt zich zorgen over het negatieve sentiment in de Europese politiek over de bodemvisserij en de plannen om beperkingen of zelfs een verbod in te stellen op bodemvisserijen in het kader van de 2030 Biodiversiteits Strategie van de EU.


De visserijindustrie stelt daar tegenover de duurzaamheid en het economisch belang van deze goed gereguleerde, gecontroleerde en onderzochte visserijen. In de woorden van Gerard van Balsfoort, medeorganisator en kwartiermaker voor de EBFA: ,,Dankzij effectief en op wetenschap gebaseerd beheer vindt bodemvisserij alleen plaats op een beperkt aantal en zeer veerkrachtige gronden, met minimale impact op marine ecosystemen en bestanden. Het beleid van de Europese Commissie voor bodemvisserij moet zijn gebaseerd op feitelijk en wetenschappelijk bewijs en uitgebreide effectbeoordelingen. Het gebruik van pseudowetenschap of ongefundeerde beweringen, zoals die met betrekking tot de visserijvoetafdruk of de koolstofemissies van de sector, om EU-beleid op te bouwen, zal de gezondheid van de oceanen en van de vissers niet ten goede komen.”