Het achterdek van de ZZ 7 met de woning en achterkant van de stuurhut is circa 40 centimeter omhoog gekomen. Eu00e9n van de stuurhutdeuren ligt op het achterdek. Foto: Kooiman Hoebee
Het achterdek van de ZZ 7 met de woning en achterkant van de stuurhut is circa 40 centimeter omhoog gekomen. Eu00e9n van de stuurhutdeuren ligt op het achterdek. Foto: Kooiman Hoebee

‘Menselijk leed is veel erger’

Algemeen

DORDRECHT – De schade na de explosie vorige week dinsdag op de mosselkotter ZZ 7 ‘Eenhoorn’ is groot, maar het achterschip kan hersteld worden. ,,Dat komt wel goed. Het menselijk leed is veel erger’’, zegt schipper-eigenaar Jan Schot. Experts hadden afgelopen woensdagmorgen nog geen uitspraak gedaan over een mogelijke oorzaak van de explosie, aldus werfdirecteur Rinus Kooiman.


Kooiman heeft een enerverende week achter de rug. Allereerst de opvang van het personeel dat psychologische hulp heeft gekregen. Zaterdagmiddag zijn de nabestaanden van de omgekomen 25-jarige Dennis Noordzij uit Puttershoek op de werf van Scheepswerf Kooiman Hoebee geweest om de omstandigheden waarin de fatale ontploffing heeft plaatsgevonden een plekje te kunnen geven. Daarbij waren ook de bemanningsleden Jan Schot, Anton Klink en schipperszoon Arne Schot van de Zierikzeese mosselrederij W.K. Schot aanwezig. ,,’t Was een emotioneel gebeuren maar wel goed om dat samen met elkaar te beleven’’, zegt Schot.


Volgens Rinus Kooiman zijn de accommodatieruimtes en de brug grotendeels en de machinekamer deels vernield. Monteur Dennis Noordzij stond bij de ingang van de machinekamer toen hij van boord werd geblazen. Een uur later werd hij door duikers boven water gehaald. Reanimatie mocht niet meer baten. BHV-ers van Kooiman Hoebee ontfermden zich direct over een 28-jarige collega die daarna met brandwonden per traumahelikopter naar het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam werd gebracht.


Afgelopen woensdagmiddag vond in Puttershoek de begrafenis van Dennis Noordzij plaats, na een rouwdienst in de kerk van de Hervormde Gemeente Sint Anthoniepolder in Maasdam. De dienst werd geleid door ds. J.A. van den Berg. Dennis laat een vrouw en zoontje van drie maanden jong achter. 


De receptioniste van werkgever DBH Diesel Engines BV liet desgevraagd vriendelijk weten dat de directie geen commentaar wilde geven op het trieste ongeval.