Foto: C. Hameeteman
Foto: C. Hameeteman

Flyshooter SL 27 wordt verkocht

Algemeen

STELLENDAM/URK – De SL 27 wordt verkocht. Schipper Jan Fokke de Boer en bemanning van de UK 242 zijn met de zuidkotter naar zee.


Tussen kerst en oud en nieuw kwam de snelle deal rond, zij het vanwege de complexiteit nog onder voorwaarden. Feitelijk is er sprake van een principe-overeenkomst. Afgelopen dinsdag werd een overeenkomst tussen de partijen getekend. De planning is om de SL 27 komend voorjaar om te nummeren in UK 242.


Jan Fokke de Boer en zijn broer Roelof visten de laatste week van 2021 mee met de SL 27. Woensdag 29 december stoomden de flyshooters SL 27 ‘Johannes’ en UK 242 ‘Kleine Jan’ samen naar Stellendam. Afgelopen week werden snorretouw en netten van de Urker kotter aan boord van de SL 27 gedraaid.


De UK 242 werd in het laatste nummer van Visserijnieuws van afgelopen jaar door NL-Shipbrokers inclusief Kanaalvergunning te koop aangeboden. De advertentie trok veel aandacht. De UK 242 blijft nu voorlopig in Stellendam voor de kant.


Johan van Seters breidde afgelopen zomer in overleg met zijn Katwijker schipper Niels van der Plas met de nieuwe SL 26 zijn visserijbedrijf uit van één naar twee kotters. Van der Plas stapte toen met bemanning over naar de kleinere nieuwbouwkotter. Zoon Edwin van Seters kwam op de SL 27.


Van der Plas heeft besloten over te stappen op de jonge LT 43 van de Katwijker rederij Van Duijn. Voor de familie Van Seters reden om met één schip verder te gaan en de SL 27 met Kanaalvergunning te koop aan te bieden. Cees de Jong van Shipbrokers-NL nam daarvoor contact op met de familie De Boer van de UK 95 en UK 242, want anderhalf jaar geleden was er ook al contact met De Boer over een eventuele transactie.


In 2017 kocht de familie De Boer de 29 meter lange UK 24 ‘Zuiderkruis’ en nummerde deze om naar UK 242 om voor het eerst te gaan flyshooten. ,,Natuurlijk moesten we leergeld betalen. We zien nu kans om een vervolgstap te zetten’’, zegt vader Jan de Boer, zelf schipper op de bokker UK 95 ‘Aart Maaskant’, waarmee geëxperimenteerd wordt met rubberstrengen en twisters in plaats van wekkerketting.


De 35 meter lange SL 27 (bouwjaar 1987) werd in 2008 bij Padmos omgebouwd van boomkorkotter naar succesvolle flyshooter. Johan van Seters werd na vijf jaar als schipper opgevolgd door Van der Plas.


Foto: C. Hameeteman