Toekomst van voedsel is blauw

Algemeen

URK – Het ROC Friese Poort organiseert in samenwerking met Wageningen University & Research. vanaf eind januari een Masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie. Het gaat om zeven lezingen/sessies, met de eerste op 27 januari op ROC Friese Poort op Urk, en een excursie.


Onder de noemer blauwe economie vallen in principe alle economische activiteiten op zee, maar het gaat in deze Masterclass met name om de voedselwinning. 


Voedsel uit zee of gekweekt in water op land is onmisbaar voor de voedselvoorziening wereldwijd. Die zogenoemde ‘blue foods’ biedt enorme potentie om de wereldbevolking van gezonde voeding met lagere footprint te voorzien. 


De Nederlandse vissector (visserij, aquacultuur en verwerking/handel) speelt een belangrijke rol in de internationale en dan vooral in de Europese markt van blauw voedsel voor menselijke consumptie.


De vraag naar ‘blauw voedsel’ stijgt, maar er zijn veel uitdagingen (ruimtegebrek op de Noordzee, klimaatverandering, consumentengedrag, Europees beleid, onvoldoende personeel). 


Kansen liggen in bijvoorbeeld opkomende vissoorten (inktvis, mul) of soorten lager in het voedselweb (algen, schelp- en schaaldieren), digitalisering en circulariteit. 


Hoe dan ook zal voedselwinning op zee steeds meer samengaan met andere gebruikers, zoals energieopwekking, vervoer, toerisme en natuurgebieden.


Onderzoeker


Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die werkzaam is (of wil gaan werken) in de Nederlandse maritieme vissector (visserij, aquacultuur, verwerking, handel), ondernemers, werknemers en studenten (mbo/hbo/wo). 


Alle lezingen worden fysiek op locatie (optioneel: ook online) gegeven op donderdagavonden van 19:00 - 21:00 uur, zoveel mogelijk in het midden van het land. 


Op de avonden zal in het eerste uur een onderzoeker vanuit de WUR of andere kennisinstelling een lezing verzorgen op het thema, en in het tweede uur zal een praktijkcasus op datzelfde thema gepresenteerd worden.


Meer info


Voor meer informatie: Google op ‘Practoraat visserij’, dan kom je op de website van het ROC Friese Poort, met een link naar de flyer. Voor aanmelden klik hier.