Andru00e9 Rog (links) met Jan van Beelen van het maritiem archief van het Katwijks Museum. Boven zijn handen een klein model van u2018De Hoop IVu2019. Tot de vaste tentoongestelde collectie behoort een heel groot (en opengewerkt) schaalmodel van u2018De Hoop IIu2019 van de Modelbouwwerkgroep.
Andru00e9 Rog (links) met Jan van Beelen van het maritiem archief van het Katwijks Museum. Boven zijn handen een klein model van u2018De Hoop IVu2019. Tot de vaste tentoongestelde collectie behoort een heel groot (en opengewerkt) schaalmodel van u2018De Hoop IIu2019 van de Modelbouwwerkgroep.

Scheepsjournalen ‘De Hoop’ in het maritiem archief

Algemeen

KATWIJK/SCHEVENINGEN – Ze zochten een passende plek voor de mooi ingebonden Scheepsjournalen van het voormalige hospitaalkerkschip ‘De Hoop’. Het Katwijks Museum nam ze dankbaar in ontvangst van de weduwe en de zoon van de voorlaatste kapitein van ‘De Hoop’ Maarten Rog. 


In de periode 1898-1988 is er een hospitaalkerkschip ‘De Hoop’ in de vaart geweest. De eerste twee schepen waren omgebouwde vissersschepen, maar de laatste twee werden speciaal gebouwd voor het doel: medische hulpverlening en evangelisatie op zee. ‘De Hoop III’, gebouwd in Zaandam, werd in 1955 opgeleverd en de ‘De Hoop IV’, gebouwd in Bolnes, kwam in 1963 in de vaart. Het kantoor was lange tijd in Amsterdam gevestigd, maar vanaf 1972 werd dat Scheveningen.


De in 2012 op 77-jarige leeftijd overleden Maarten Rog heeft ruim 28 jaar gevaren op ‘De Hoop’, waarvan van 1974 tot en met 1987 als kapitein op ‘De Hoop IV’. Rog had een voorbeeld. Zijn vader, Willem Rog, was ook kapitein geweest op het hospitaalkerkschip, op de voorganger ‘De Hoop III’. In 1987 ging Rog aan de wal, maar als suppoost in MUZEE Scheveningen en de Scheveningse vuurtoren kon hij z’n visserij-ervaringen nog steeds kwijt.


Maarten Rog’s weduwe Arendje Rog-Rog (87) bleek nog ‘wat spulletjes’ van ‘De Hoop’ in huis te hebben, en heeft die dit jaar aangeboden aan het Katwijks Museum. Mevrouw Rog en haar zoon André kregen een rondleiding door het museum, waarbij ze uiteraard ook het in de kelder gevestigde maritieme archief mochten bezoeken. ,,We zijn trots op het werk van mijn vader en opa Rog, en vinden het belangrijk dat deze jaarverslagen over de organisatie ‘De Hoop’ een passende plek hebben’’, zegt André Rog. ,,We bewaren thuis nog wel de plakboeken en ook oorkondes en medailles die mijn vader in de loop der jaren heeft gekregen.’’ 


Uitdijend


Na 25 dienstjaren van ‘De Hoop IV’ was het in 1988 voorbij met deze voorziening voor met name de Nederlandse haringvissers. De veranderingen in de visserij hadden de behoefte aan een schip met artsen voor medische ondersteuning en predikanten van de zondagse kerkdiensten aan boord en via de boordradio sterk verminderd. De allerlaatste kapitein van ‘De Hoop IV’ was Katwijker Dirk Hoek.


Jan van Beelen, aanspreekpunt voor het steeds uitdijende archief van het Katwijk Museum, constateert dat er tegenwoordig bij veel collega-musea vanwege ruimtegebrek en/of andere strategie minder belangstelling lijkt te zijn voor zaken die met visserij te maken hebben. Hij benadrukt dat die in het Katwijkse Museum nog altijd een warm welkom vinden, en dat geldt zeker ook voor alles wat ‘De Hoop’ betreft. ,,De laatste jaren hebben we daar toevallig aardig wat van gekregen, zoals plakboeken en nu dus die vier ingebonden boeken met Scheepsjournalen tot en met 1957. Heel blij mee!’’ 



Mevrouw Rog en haar zoon krijgen een rondleiding door het maritiem archief.