Foto: VCU
Foto: VCU

Bijzonder: nieuwbouw IJsselmeerkotter

Algemeen

URK – Foppen Visserij BV in Harderwijk heeft de VCU in Urk opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe IJsselmeerkotter HK 78 ‘Heidi’.


De nieuwe HK 78 wordt volledig op Urk gebouwd. Na de jaarwisseling wordt bij Scheepstimmerbedrijf De Flux naast de VCU-TCD gestart met de bouw van het casco. De oplevering is aan het eind van de zomer 2022.


Voor het ontwerp is door de opdrachtgever en hoofdaannemer samengewerkt met Scheepsbouwkundig Bureau Herman Jansen. De nieuwe Harderwijker IJsselmeerkotter wordt 19,95 meter lang, 5,40 meter breed en 2 meter hol. De diepgang wordt circa 1,35 meter.


Jan Foppen en zijn zoon Jan junior kwamen vorige week naar Urk om te tekenen. Voor de VCU wordt de HK 78 bouwnummer 3, na nieuwbouw van de TX 65 ‘Bona Fide’ en afgelopen jaar de Z 24 ‘Elia’.


De nieuwbouw van een IJsselmeerkotter anno nu wordt in de sector als een bijzonderheid gezien. Eerder had Foppen ook plannen voor de bouw van een nieuw ontwerp garnalenkotter.


Foppen Visserij heeft in de Gids van Vissersvaartuigen van 1 november een vloot van tien vaartuigen staan.


Recentelijk is de IJsselmeerkotter HN 2 aangekocht. Deze wordt binnen bij Fa. Meijer en Zn. op het Urker industrieterrein verbouwd en vernummerd in HK 76 ‘Vischpoort’.


De garnalenkotter HK 85 ‘IJsselmeer’ (ex-ZK 14/UK 92) wordt door Foppen verkocht naar Lauwersoog. Ook de HK 83 staat te koop bij De Elburger Scheepsbemiddeling. En Pieter de Jong van de ESB Groep koopt zelf de 10,2 meter lange palingvlet HK 84, om deze te in te zetten als werkscheepje.