Annemieke van Straaten met IJsselmeervisser Wouter Klaassen bij een bezoek op de Marker Wadden. (Foto: Michel Verschoor)
Annemieke van Straaten met IJsselmeervisser Wouter Klaassen bij een bezoek op de Marker Wadden. (Foto: Michel Verschoor)

‘Dit is een schande’

Algemeen

LELYSTAD - Marker Wadden-projectleider Roel Posthoorn van Natuurmonumenten ging deze week op Omroep Flevoland diep door het stof. Er blijkt minimaal 21.000 kuub ‘Klasse Industrie’-grond uit Schiedam en IJmuiden te zijn gedumpt voor de aanleg van de ‘natuureilanden’ in het Markermeer. Iets wat de organisatie vorig najaar in een artikel in Visserijnieuws nog ontkende.


Toen was al wel duidelijk dat er ook granuliet is toegepast bij de opbouw van Marker Wadden. Met de aanleg van archipel-achtige constructies met ondieptes in het Markermeer beoogt de natuurorganisatie ‘de waterkwaliteit te verbeteren’.


Palingvissers uit Volendam, Enkhuizen en Urk zijn laaiend. Zij waarschuwen al jaren voor misstanden bij Marker Wadden, waar vooral in de wintermaanden met staande netten op snoekbaars wordt gevist en in het palingseizoen aan de dijk Almere Lelystad op aal. Keihard bewijs ontbrak tot nu toe.


Annemieke van Straaten van Stichting Annemieke, die de informatie terugvond in door haar op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) opgevraagde stapels documenten, verwacht dat er nog veel meer boven water komt. ,,Ik heb nu hooguit 20 procent bestudeerd van drie dozen papier van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) en 1.677 digitale documenten van Rijkswaterstaat. Ik vermoed dat dit het topje van de ijsberg is.”


Enkhuizen visser Wouter Klaassen (EH-49) is verbijsterd over de gang van zaken. Vorig najaar was hij op pad met Van Straaten om de situatie op en rond Marker Wadden te inspecteren. Hij verbaasde zich toen al over de tientallen dode vogels die in poeltjes lagen, bouwafval op de paden en vrachtschepen die de AIS hadden uitstaan. Klaassen zegt nu: ,,Wat mij vooral verbaast is het gekonkel en gelieg. Kom er gewoon voor uit. Nederland heeft veel vieze troep en daar moeten we vanaf. Dan leg je op een veilige plek een veilig baggerdepot aan, in plaats van in de zoetwatervoorraad waar ook nog eens gevist wordt en waar mensen hun brood verdienen. Ik frons ook mijn wenkbrauwen bij de betrokkenheid van de Postcode Loterij bij Marker Wadden.”


Klaassen is met andere vissers fel tegenstander van het sluipsgewijze landjepik in het Markermeer en IJsselmeer. ,,Al deze projecten moeten stoppen, het Markermeer moet open water blijven.”


Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt neemt de kwestie hoog op. ,,Dat op en rond Marker Wadden vervuilde grond wordt gebruikt, wat glashelder blijkt uit WOB-documenten, is een schande. Onze vissers waarschuwen daar al jaren voor en het is niet de eerste keer. De overheid moet dit tot op de bodem uitzoeken.’’


Michel Verschoor