Foto: Frits Loomeijer
Foto: Frits Loomeijer

Kabeljauwschoener naar Boven-Hardinxveld

Algemeen

ROTTERDAM - De voormalige Portugese kabeljauwschoener ‘Santa Maria Manuela’’ (1937) liep vorige week Rotterdam binnen op weg naar Boven-Hardinxveld, waar zij een volledig nieuw interieur krijgt bij Da-Capo Scheepsbetimmering.


De ‘Santa Maria Manuela’ behoort tot de ooit grote vloot twee-, drie- en viermastschoeners die tot in de jaren zeventig vanuit Portugal op de Grand Banks op kabeljauw visten. Het schip werd ruim tien jaar geleden volledig gerestaureerd door rederij en visverwerkingsbedrijf Pascoal in Gafanha da Nazaré. In 2016 verkocht Pascoal de schoener aan de Portugese supermarktketen Recheio, die haar exploiteert als zeiltrainings- en cruiseschip.


Er zit een Nederlands randje aan de monumentale schoener. Recheio is onderdeel van de multinational Jerónimo Martins Group, die via meerdere joint ventures verknoopt is met Ahold Delhaize. De ‘Santa Maria Manuela’ zal volgens planning tot eind februari 2022 voor de grote timmerklus in Boven-Hardinxveld blijven liggen.


Foto: Met de ‘Sleipnir’ van Heerema, het grootste kraanschip ter wereld, op de achtergrond is de ‘Santa Maria Manuela’ via de Nieuwe Waterweg op weg naar Boven-Hardinxveld.


(Tekst en foto: Frits Loomeijer)

!